Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ ..ΓΙΑ ΕΣΑΣ Η ΚΡΙΣΗ..........

Η απάντηση φανατικού αναγνώστη του blog μας, ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΧΗ στο άρθρο : Δάνεια! Δάνεια! Δάνεια!

Καλησπέρα σας....

1. Ασήμαντο αυτό πού θά προσθέσω, εν συγκρίσει μέ τό ιστορικού περιεχομένου αλάνθαστου και εκπληκτικού άρθρου σας, αλλά….. μερικές ημέρες προτού ξεσπάσει η κρίση μεγάλη ιδιωτική τράπεζα στή Ελλάδα είχε "παρατεταγμένα" μπροστά από τά γκισέ τών ταμείων αλλά καί σέ άλλα εμφανή σημεία, ενημερωτικά φυλλάδια γιά τό πελατειακό τους κοινό, τά οποία "διαφήμιζαν" καί προέτρεπαν τόν κόσμο νά πάρει δάνειο γιά τήν αγορά ιδιωτικών σκαφών αναψυχής - ελικοπτέρων καί ιδιωτικών αεροπλάνων τά γνωστά μας learjet!

2. Μετά τό ξέσπασμα τής κρίσης καί τήν ανακοίνωση τών ζημιών τής Citigroup, UBS Ελβετίας, Bank of America καί τις μαζικές "καταρρεύσεις" τών Αμερικανικών τραπεζών.... διά μαγείας τά φυλλάδια "εξαφανίσθησαν".....

3. Όπως λοιπόν διαπιστώνουμε καί επαναλαμβάνω… απ’ τό ιστορικού περιεχομένου αλάνθαστου και εκπληκτικού άρθρου σας αλλά καί από τίς ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ "ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ" ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ τών "Ελληνικών" τραπεζών, τό ΣΧΕΔΙΟ για την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ των Ελλήνων ήταν ώς εξής:

Α) Συστηματική + διαχρονική επιβολή-υποβολή καί "πλύση" εγκεφάλου τών Ελλήνων πολιτών, μέσω ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ (πρόκειται γιά ηλεκτρομαγνητική συσκευή αποσυντονισμού συνείδησης καί διαστρέβλωσης τού χαρακτήρα καί τής προσωπικότητας) σέ συνεργασία καί μέ τά "περιοδικά", γιά την υποσυνείδητη "αποδοχή" τού αμερικάνικου τρόπου ζωής από τούς Έλληνες πολίτες.

Ο αμερικάνικος τρόπος ζωής, δέν είναι άλλος από τόν υπερ-καταναλωτισμό και όχι μόνον!

Στο συγκεκριμένο άρθρο σας το οποίο αφορά τά ΔΑΝΕΙΑ, μας αρκεί, αυτό το κομμάτι του αμερικάνικου τρόπου ζωής… του υπερ-καταναλωτισμού !

Β) Στήν συνέχεια "οργανώθηκε" τό "κόλπο" τού χρηματιστηρίου, τό οποίο γιά νά ΜΗΝ ξεχνιόμαστε ΣΤΗΘΗΚΕ καί ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΗΚΕ από τήν Κυβέρνηση τού κ. Κωνσταντίνου Σημίτη, όπου συμμετείχαν & πάλι τά ΜΜΕ, προβάλοντας τήν περίφημη ΑΠΑΤΗΛΗ διαφήμιση…..

"Πάρε τά βαριά χαρτιά για να είσαι σίγουρος, πάρε τά ελαφριά χαρτιά για να γίνεις πλούσιος".....

Για όσους την έχουν ξεχάσει, απλά ώς μέλος σας, ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΧΗ…… το υπενθυμίζω!

Γ) Όσοι λοιπόν είχαν αγοράσει μετοχές τής Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης (βαριά χαρτιά, είναι αυτές οι μετοχές πού έχουν περισσότερο από 50.000.000 μετοχές, π.χ. ΤΙΤΑΝ, ΕΘΝΙΚΗ, ΕΠΑΤΤ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΕΕΕ, ΠΑΝΑΦΟΝ, κ.λ.π. 20-30 εταιρείες δηλαδή), δέν έχασαν μέ τήν κατάρρευση τού χρηματιστηρίου το 1999-2003, αλλά είχαν προσωρινή ζημιά καί λίγο πρίν τό ξέσπασμα της κρίσης τον Σεπτέμβριο του 2008, έγραφαν οι τιμές των μετοχών των εταιρειών αυτών, στο ταμπλό της Σοφοκλέους και ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΥΨΗΛΑ!

Όποιοι λοιπόν δεν τις πούλησαν και είχαν στοιχειώδεις χρηματιστηριακές γνώσεις τις κράτησαν και έβγαλαν και υπεραξίες!

Όσοι αγόρασαν μετοχές της Παράλληλης αγοράς (μικρής) και της Μεσαίας κεφαλαιοποίησης (ελαφριά χαρτιά, με αριθμό μετοχών όχι παραπάνω από 45-50 εκατομμύρια μετοχές, δηλαδή οι περισσότερες εταιρείες του Ελληνικού χρηματιστηρίου εκείνης της εποχής) μετά το «γκρέμισμα» της Σοφοκλέους, παρέμειναν στα «αζήτητα» διότι δεν είχαν καμμία αξία, ή επενδύσεις σοβαρές, αλλά και κανένα μέλλον στο διεθνές παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Έτσι λοιπόν ο κόσμος έχασε τά χρήματά του!

Για όσους δεν γνωρίζουν, οι εταιρείες πού έχουν μικρό αριθμό μετοχών, (όπου και η φράση «ελαφριά χαρτιά»), κινούνται από τά κερδοσκοπικά λόμπυ πάρα πολύ εύκολα, άρα «φουσκώνουν» πολύ γρήγορα και με λιγότερα χρήματα.

(κινούνται, από διάφορους κωδικούς οι οποίοι ανήκουν στα μέλη των διαφόρων λόμπυ, οι οποίοι κερδοσκόποι λομπίστες αγοράζουν και πουλούν τις μετοχές αναμεταξύ τους, ανεβάζοντας έτσι τόν όγκο συναλλαγών των μετοχών, παρουσιάζεται μεγάλος τζίρος και συμπαρασύρεται ο κόσμος σε αυτές τις μετοχές!

Ο κόσμος λοιπόν πήγαινε στις χρηματιστηριακές ρωτούσε ποιες μετοχές ανεβαίνουν γρήγορα, οι ΑΧΕ τους έβαζαν «μέσα» στήν «χρυσή-μετοχή-πύραυλο» και το παιχνίδι «άρχιζε-αγρίευε»…

Δ) Σε συνδυασμό με τις στημένες τιμές πώλησης, οι ΑΧΕ (ανώνυμες χρηματιστηριακές εταιρείες) «κλείδωναν» προ-συνεδριακά τις τιμές στο +8%.... και το «φούσκωμα» της Σοφοκλέους ήταν «παιχνιδάκι»…

Βάλε και την διαφήμιση πού παιζόταν διαρκώς από τά ΜΜΕ, ""Πάρε τά βαριά χαρτιά για να είσαι σίγουρος, πάρε τά ελαφριά χαρτιά για να γίνεις πλούσιος"", όλοι οι Έλληνες ήθελαν να γίνουν πλούσιοι, άρα τι θα αγόραζαν;;; Eλαφριά χαρτιά!

ΣΤΗΣΙΜΟ… ΚΛΟΠΗ – ΕΓΚΛΗΜΑ…

Ε) Να προσθέσουμε ότι οι τράπεζες είχαν αρχίσει με επιθετικές κινήσεις να ρίχνουν πολύ γρήγορα τά επιτόκια καταθέσεων, εκείνη την περίοδο, έβλεπαν οι πολίτες ότι δεν κερδίζουν σοβαρά ποσά με την αποταμίευση και «κατευθύνοντο» στην Σοφοκλέους, σαν τά πρόβατα στην σφαγή!

Διότι πώς γίνεται να νικήσει ο λαός, τους απόφοιτους Οικονομικών Πανεπιστημίων την στιγμή μάλιστα πού υπήρχε ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΤΗΣΙΜΟ από τους ισχυρούς της χώρας;

Μία σοφή παροιμία λέει: «Πού πάς ξυπόλητος στα αγκάθια;»….

ΣΤ) Σε συνδυασμό και με την Πρωθυπουργική προτροπή και «ευχή» του κ. Κωνσταντίνου Σημίτη, ο οποίος έλεγε ότι με την ένταξή μας στην ΟΝΕ, δίνουμε στον Έλληνα πολίτη την ευκαιρία να επενδύσει για να πλουτίσει…. Βάλτε και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μεγαλομε-τόχων των Εισηγμένων εταιρειών είχαν πουλήσει τις μετοχές τους και ΔΕΝ μπορούσαν να κάνουν Γενική Συνέλευση διότι ΔΕΝ είχαν την απαιτούμενη απαρτία πού χρειαζόταν βάσει Νόμου, με ότι αυτό μπορεί να ΣΗΜΑΙΝΕΙ….. στο «φούσκωμα»….τής Σοφοκλέους!

Ζ) Οί συμμετέχοντες στο «στήσιμο» λοιπόν ήταν:

Σε ρόλο «μαέστρου»….. κ. Κωνσταντίνος Σημίτης και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Τά λοιπά συνένοχα Μέλη της «ορχήστρας»…..

ΜΜΕ (Φέρουν ευθύνη διότι επρόβαλαν την περίφημη διαφήμιση, αλλά και διότι διαφήμιζαν το χρηματιστήριο και μέσω του έντυπου τύπου, με υπερβολικά πρωτοσέλιδα, παρασύροντας τους πολίτες).

ΑΧΕ (Φέρουν σοβαρότατη ευθύνη οι χρηματιστηριακές, διότι κλείδωναν τις τιμές πώλησης των μετοχών στο +8%, μετά έριχναν τις τιμές ενδοσυνεδριακά στο μείον 8% τις αγόραζαν και πάλι και τις πουλούσαν ξανά στο +8%, ευθύνονται επίσης και διότι κατεύθυναν τον κόσμο στα ελαφριά χαρτιά).

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ( ήξεραν τι θα συμβεί και έριχναν πολύ γρήγορα τά επιτόκια και θα δούμε παρακάτω και για ποιόν άλλον λόγο!!!).

ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΛΟΜΠΥ (Τά οποία μέσω πολλών δικών τους κωδικών, αγόραζαν και πούλαγαν αναμεταξύ τους τις μετοχές, χειραγωγώντας τις μετοχές δημιουργούσαν μόχλευση-τάση και ρεύμα αγοραστικού ενδιαφέροντος).

ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΙ πάρα πολλών Εισηγμένων οι οποίοι πούλησαν τις μετοχές τους, αλλά και πού «πιθανότατα» «κλείδωσαν» τις μετοχές τους για μεγάλο διάστημα, όσο χρειαζόταν δηλαδή, ώστε να μπορούν τά ΛΟΜΠΥ ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ, να ελέγχουν το υπόλοιπο free-float, τις μετοχές δηλαδή πού υπήρχαν ελεύθερες στην κατοχή των μικρομετόχων, ώστε να μπορούν πανεύκολα να «απογειώνουν» τίς μετοχές!

Η) Η «απογειωμένη» Σοφοκλέους χτύπησε «κορυφή» στις 17.9.1999 ημέρα Παρασκευή, κάνοντας υψηλό ενδοσυνεδριακά, στις 6.484,37 μονάδες!

Εκείνη την περίοδο πού «απογειώθηκε» η Σοφοκλέους, το αμερικάνικο χρηματιστήριο & συγκεκριμένα ο DOW JONES, βρισκόταν στις 11.000 μονάδες, ενώ προς το τέλος του 1999, άγγιξε σχεδόν τις 12.000….

Θ) Παρασκευή λοιπόν 17.9.1999 έκλεισε η Σοφοκλέους στις 6.355,04!

Ο κόσμος κατευθύνθηκε στις παραλίες για ξεκουραστεί το Σαββατοκύριακό του και ζούσε σε έναν ξέφρενο ρυθμό….

Αυτόν τον ΑΠΑΤΗΛΟ και ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ «ρυθμό» πού ετοίμασε η πλουτοκρατία μαζί με το ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ, οι οποίοι μας έδωσαν και τά ΔΑΝΕΙΑ πού αναφέρετε στο ιστορικό σας άρθρο, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση τού κ. Σημίτη….. και τους λοιπούς προ-αναφερόμε-νους συνένοχους…..

H Νέα Υόρκη είχε μετακομίσει στα…. Βαλκάνια…..

Την Δευτέρα 20.9.1999 άρχισε η αντίστροφη μέτρηση και η απότομη πτώση της Σοφοκλέους…..

Ι) Μετά από μερικές ημέρες, όχι πολλές μπορεί να ήταν 15, άρχισαν τά ΜΜΕ να προβάλουν την επόμενη «ΠΡΑΞΗ» του ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ…..

Διαφήμιζαν τά πρώτα τραπεζικά ΔΑΝΕΙΑ…. ΔΑΝΕΙΑ… ΔΑΝΕΙΑ…. ΔΑΝΕΙΑ….

Ήξεραν ότι μετά την ΑΡΠΑΓΗ των χρημάτων του λαού στις 6.484,37 μονάδες και με τον τζίρο να αγγίζει αστρονομικά νούμερα για ένα ασήμαντο περιφερειακό και μάλιστα Βαλκανικό χρηματιστήριο, ότι θα ακολουθούσε ένα «τρελλό» Βατερλώ προς τά κάτω, με αποτέλεσμα να χάσουν οι Έλληνες πολίτες τά χρήματά τους…..

Σημειώσατε παρακαλώ ΔΥΟ σημαντικά ΣΗΜΕΙΑ:…..

Iα) Πρίν την «απογείωση» της Σοφοκλέους, για να πάρει κανείς ΔΑΝΕΙΟ, έπρεπε εάν η τράπεζα ήταν Κρατική, να έχεις κολλητό Βουλευτή… ή Διευθυντή κολλητό για να στο προωθήσει και εάν και εφ’ όσον… ίσως να έπαιρνες…..

Ιβ) Αφού ξεκίνησε η πτώση της Σοφοκλέους όταν έφτασε στις 4.000 περίπου μονάδες, πραγματοποιήθηκε ένα ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ….. έδωσε εντολή ο κ. Σημίτης και επενδύθηκαν χρήματα των Ασφαλιστικών Ταμείων στην Σοφοκλέους με αποτέλεσμα να χαθούν και αυτά….. και να μπεί και ΝΕΑ οικονομική «βόμβα» στα Ασφαλιστικά Ταμεία των Ελλήνων πολιτών….

ΕΡΩΤΩ ως σκεπτόμενος ΕΛΛΗΝ πολίτης και ως ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΧΗ:

Kαλά…. Ο λαός δεν ήξερε από χρηματιστήριο, δεν σπούδασε χρηματο-οικονομικά….

Ο κ. Σημίτης ο οποίος είναι αξιοσέβαστος Οικονομολόγος Πανευρωπαικά αναγνωρισμένος, αλλά και το οικονομικό του επιτελείο, δεν ήξεραν ότι ΕΠΡΕΠΕ να περιμένουν να «προσγειωθεί» η «απογειωμένη» Σοφοκλέους και να επενδύσει τά χρήματα των Ασφαλιστικών Ταμείων στις 1.462,19 μονάδες, διότι σε ΕΚΕΙΝΟ το σημείο ΠΕΡΙΠΟΥ….. ΘΑ ΕΠΙΑΝΕ ΠΑΤΟ η Σοφοκλέους ΔΙΟΤΙ ΠΕΡΙΞ των 1.462,19 μονάδων ήταν διαγραμματικά & βάσει τεχνικής ανάλυσης και η ΚΟΡΥΦΗ της Σοφοκλέους το 1990 αλλά και η ΒΑΣΗ της Σοφοκλέους ΠΡΙΝ ανακοινώσει ο κ. Σημίτης την υποτίμηση της δραχμής, μέσα Μαρτίου 1998;;;;;;

Το ΚΟΛΠΟ, το ΣΤΗΣΙΜΟ και η ΛΗΣΤΕΙΑ λοιπόν της Σοφοκλέους αποσκοπούσε στο να βάλουν στο ΧΕΡΙ στά λεφτά του κοσμάκη, για να του σερβίρουν αμέσως μετά τά ΔΑΝΕΙΑ και να τον «ΓΟΝΑΤΙΣΟΥΝ» οικονομικά……

Και λαός «ΓΟΝΑΤΙΣΜΕΝΟΣ»….. γίνεται μια για πάντα… ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΟΣ!

Και όταν χρωστάς…. και έχεις και οικογένεια και ευθύνες και υποχρεώσεις….. ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣ, στις ΟΠΟΙΕΣ μεταρρυθμίσεις……..

Κ) Μετά ακολούθησε το ΦΙΑΣΚΟ της Παγκόσμιας Οικονομικής κρίσης πού βιώνουμε σήμερα με αποτέλεσμα να βρούν την ευκαιρία να μας ΙΣΟΠΕΔΩΣΟΥΝ τελείως, βάσει ΣΧΕΔΙΟΥ και να αναγκαστούμε να παραχωρήσουμε τον ΟΡΥΚΤΟ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟ και ποιος ξέρει τι άλλο μας έχουν ετοιμάσει και το πάνε σιγά-σιγά, με τά ΜΜΕ να σιγοντάρουν και να χειραγωγούν το «παιχνίδι»

Κυρίες & κύριοι αναγνώστες……

ΔΟΞΑ & ΤΙΜΗ σε ΟΣΟΥΣ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΦΥΛΑΝΕ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ……

Ευχαριστώ για την φιλοξενία….. Αυτά τά ολίγα περί «σύγχρονων» ΔΑΝΕΙΩΝ….

ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΧΗ / Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011.

ΔΑΝΕΙΑ!!!ΔΑΝΕΙΑ!!!!ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΑΝΕΙΑ.......


Τι είναι το δημόσιο χρέος; «Είναι το μόνο κομμάτι του εθνικού πλούτου που ανήκει σε όλο το λαό». Το δημόσιο χρέος είναι δημιούργημα των εμπόρων-τραπεζιτών των κρατών της Σικελίας, της Γένοβας και της Βενετίας κατά τα τέλη του Μεσαίωνα. Όταν τα κράτη αυτά παρήκμασαν, δάνεισαν πολλά χρήματα στην Ισπανία κατά τον 16ο αιώνα. Κατόπιν από το 17ο αιώνα δάνεισαν την Ολλανδία, και από τις αρχές ως τα μέσα του 18ου αιώνα η Ολλανδία δάνεισε πολλά χρήματα στην Αγγλία και αυτή στη συνέχεια δάνεισε στην Αμερική. Στην Ελλάδα το σύστημα του δημόσιου χρέους έχει τις ρίζες του στην επανάσταση του 1821.

Το Α΄ δάνειο της ανεξαρτησίας το 1824

Όταν οι Έλληνες επαναστάτησαν στα 1821 η αγγλική πολιτική ήταν εχθρική ως προς την επανάσταση. Οι Άγγλοι επέμεναν στο δόγμα της ακεραιότητας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στην ανακοπή της επιρροής της Ρωσίας στα Βαλκάνια. Στα 1823 η Αγγλία με υπουργό Εξωτερικών τον Γεώργιο Κάνινγκ έκανε στροφή στην εξωτερική της πολιτική. Ο Κάνινγκ πίστευε ότι τα απελευθερωτικά κινήματα τα οποία θα επιτύγχαναν να συγκροτήσουν νέα κράτη θα είχαν την ανάγκη να αναπτύξουν τη βιομηχανία, τον εμπορικό στόλο και τα οικονομικά μέσα.

Αυτά τα διέθετε ήδη η Αγγλία και κατ’ επέκταση οι νέες χώρες θα προσέτρεχαν σ’ αυτή για να τα αποκτήσουν και ταυτόχρονα θα γίνονταν και προτεκτοράτα της. Στις 25 Μαΐου του 1823 η Αγγλία αναγνώρισε ότι η επαναστατημένη Ελλάδα και η Οθωμανική Αυτοκρατορία βρίσκονται σε «εμπόλεμη κατάσταση». Τον ίδιο μήνα ορίστηκε η επιτροπή που θα διαπραγματευόταν το δάνειο και η οποία αποτελούνταν από τους Ιωάννη Ορλάνδο, γαμπρό του Γεώργιου Κουντουριώτη, Ανδρέα Λουριώτη, έμπιστο του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, και τον Ιωάννη Ζαΐμη, εκπρόσωπο των Μωραϊτών. Ο Μπάουριγκ πήρε την επιτροπή και την πήγε κατευθείαν στον τραπεζιτικό οίκο Λόγκμαν και Ο’ Μπράιαν και έκλεισε αμέσως το πρώτο δάνειο των Ελλήνων στις 15 Φεβρουαρίου του 1824. Το δάνειο αυτό είχε ονομαστική αξία 800.000 λίρες στερλίνες αλλά έκλεισε στο άρτιο του 59% όταν άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής είχαν δανειστεί με τιμές που έφταναν από το 70% ως το 85%. Έτσι η Ελλάδα έπρεπε να εισπράξει 472.000 λίρες στερλίνες. Η εκκαθάριση του δανείου αυτού ήταν εντελώς ληστρική και έγινε ως εξής:

α) Οι τραπεζίτες παρακράτησαν χρεολύσια δύο ετών ήτοι 96.000 λίρες. β) Επίσης παρακράτησαν για προμήθεια και ασφάλιστρα 25.746 λίρες. γ) Οι Ράλλης και Ρικάρδος έλαβαν προμήθειες για τη σύναψη του δεύτερου δανείου 26.576 λίρες. δ) Για την επιτροπή των Ελλήνων, τον λόρδο Βύρωνα και για διάφορα άλλα έξοδα διατέθηκαν 14.889 λίρες. ε) Αγοράστηκαν πολεμοφόδια για την Ελλάδα 10.063 λίρες. στ) Η ελληνική κυβέρνηση εισέπραξε σε μετρητά μόνο 298.726 λίρες.

Στις 24 Ιουλίου του 1824 το Εκτελεστικό Σώμα εισηγήθηκε στο Βουλευτικό τη σύναψη ενός δεύτερου δανείου από την Αγγλία για τις ανάγκες του αγώνα. Στις 17 Δεκεμβρίου του 1824 ο Διευθυντής της Δυτικής Ελλάδας Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, αφού προηγούμενα με εισήγησή του το στρατοδικείο καταδίκασε τον Καραϊσκάκη ως προδότη της πατρίδας, συγκάλεσε μια συνέλευση των καπεταναίων στο Αιτωλικό. Τότε ο Μέγα Πάνος ρώτησε τον Μαυροκορδάτο πού ξόδεψε τα χρήματα του πρώτου δανείου καθώς και τις εισπράξεις από τις προσόδους της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Ο τελευταίος απάντησε με την εξής αοριστία: «Τα εξώδευσα δια τας ανάγκας της Πατρίδος».

Το Β΄ δάνειο της ανεξαρτησίας το 1825

Στα 1825 ανακλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση ο Ι. Ζαΐμης και στη θέση του στάλθηκε ο Γ. Σπανιολάκης. Στις 7 Φεβρουαρίου του 1825 η επιτροπή της ελληνικής κυβέρνησης στο Λονδίνο έκλεισε συμφωνία με τον τραπεζιτικό οίκο των Ρικάρδων για τη χορήγηση εκ μέρους τους στην Ελλάδα ενός δεύτερου δανείου. Η ονομαστική αξία του δανείου αυτού ήταν 2.000.000 λίρες στερλίνες αλλά έκλεισε στο άρτιο του 55,5%, ήτοι θα παίρναμε 1.110.000 λίρες. Η εκκαθάριση του δανείου αυτού ήταν ακόμη πιο ληστρική από το πρώτο δάνειο και έχει ως εξής: α) Οι τραπεζίτες παρακράτησαν για τοκοχρεολύσια δύο ετών και για προμήθεια έκδοσης του δανείου 284.000 λίρες. β) Έγιναν παραγγελίες για ναυπήγηση δύο φρεγατών στην Αμερική 155.000 λίρες. γ) Επίσης για παραγγελίες 6 ατμόπλοιων στο Λονδίνο 160.000 λίρες. δ) Για εξαγορά ομολογιών του πρώτου και του δεύτερου δανείου 212.207 λίρες. ε) Για αγορά στρατιωτικών εφοδίων 83.679 λίρες. στ) Η ελληνική κυβέρνηση εισέπραξε σε μετρητά μόνο 216.114 λίρες. Οι επίτροποι Ι. Ορλάνδος και Α. Λουριώτης για τις επί μέρους καταχρήσεις των δύο δανείων καταδικάστηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο το 1834 ως χρεώστες για το ποσό των 28.768 λιρών.

Μετά τα δάνεια της ανεξαρτησίας, κατά την καποδιστριακή περίοδο, η μεν Ρωσία χορήγησε στον κυβερνήτη 1.100.000 χρυσά φράγκα, ο δε φιλέλληνας Εϋνάρδος στα 1829 χορήγησε 700.000 χρυσά φράγκα.

Τα οθωνικά και βαυαρικά δάνεια

Όταν οι τρεις Προστάτιδες Δυνάμεις Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία με τη διακήρυξη του Συνεδρίου του Λονδίνου στα 1823 επέβαλαν το θεσμό της βασιλείας στην Ελλάδα, χορήγησαν και ένα δάνειο στο Όθωνα για να στεριώσει η εξουσία του. Το δάνειο αυτό κλείστηκε από τον τραπεζιτικό οίκο των Ρότσιλντ στο Παρίσι, είχε ονομαστική αξία 60.000.000 χρυσά φράγκα και κλείστηκε στο άρτιο του 94%. Οι τρεις Προστάτιδες Δυνάμεις εγγυήθηκαν για το ποσό των 57.239.040 χρυσών φράγκων. Το δάνειο αυτό λόγω της ληστρικότητας που επέδειξαν οι ξένοι κεφαλαιούχοι και της κατασπατάλησής του από τους Βαυαρούς ονομάστηκε από το λαό «βασιλοφάγον άμα και βασιλοποιόν». Το δάνειο εκκαθαρίστηκε ως εξής: α) Οι τραπεζίτες Ρότσιλντ παρακράτησαν για τόκους, προμήθειες, έξοδα δανείου και εξόφληση των πρώτων ομολογιών 29.239.040 χρυσά φράγκα. β) Για έξοδα του Όθωνα, της Αντιβασιλείας και του Βαυαρικού στρατού 14.167.282 χρυσά φράγκα. γ) Η Οθωμανική Αυτοκρατορία έλαβε για την εξαγορά της Φθιώτιδας και της Εύβοιας 11.222.598 χρυσά φράγκα. δ) Η Ρωσία πήρε για τα καποδιστριακά δάνεια 1.215.949 χρυσά φράγκα. ε) Για τη Γαλλία, τον τραπεζίτη Εϋνάρδο και τα πρώτα δάνεια της ανεξαρτησίας καταβλήθηκαν 924.491 χρυσά φράγκα. στ) Η Ελλάδα δυστυχώς εισέπραξε μόνο 469.680 χρυσά φράγκα. Στα 1835 και στα 1836 ο πατέρας του βασιλιά Όθωνα Λουδοβίκος θέλοντας να δείξει «το προς το ελληνικόν έθνος και την ελληνικήν μοναρχίαν διηνεκές αυτού ενδιαφέρον» χορήγησε στον Όθωνα τρία δάνεια ύψους 2.917.711 χρυσών φράγκων.

Α’ Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος (ΔΟΕ) 1857

Με αφορμή την πρόθεση του τσάρου Νικόλαου Α΄ της Ρωσίας να θέσει υπό την προστασία του τους Αγίους Τόπους, η Τουρκία τον Οκτώβριο του 1853 κήρυξε τον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Στο πλευρό της Τουρκίας εισήλθαν η Αγγλία και η Γαλλία και ο πόλεμος γενικεύτηκε. Στην Ελλάδα κατά τις αρχές του 1854 με την ενθάρρυνση του βασιλιά Όθωνα και της Αμαλίας στρατιωτικά σώματα μπήκαν στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία και επαναστάτησαν κατά των Τούρκων.

Τότε οι πρεσβευτές της Αγγλίας και της Γαλλίας στην Αθήνα έστειλαν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση να ανακαλέσει τα στρατιωτικά σώματα από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Παράλληλα ο αγγλογαλλικός στόλος προχώρησε πρώτα στο θαλάσσιο αποκλεισμό των ακτών της Ελλάδας και στις 13 Μαΐου του 1851 κατέλαβε τον Πειραιά υπό τη διοίκηση του Μ. Τινάν.

Τότε ο βασιλιάς Όθωνας αναγκάστηκε να υποχωρήσει και αντικατέστησε τον πρωθυπουργό Α. Κριεζή με τον Α. Μαυροκορδάτο. Τη νέα κυβέρνηση ο λαός ονόμασε «Υπουργείο της Κατοχής». Τα κατοχικά στρατεύματα επέβαλα λογοκρισία στον αντιπολιτευόμενο Τύπο, κατέστρεψαν τα πιεστήρια της εφημερίδας Αιώνας, συνέλαβαν τον ιστορικό και δημοσιογράφο Ι. Φιλήμονα καθώς και τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Ελπίδας Κ. Λεβίδη, και έκαναν συχνές στρατιωτικές παρελάσεις στους δρόμους της Αθήνας για να κάμψουν το φρόνημα του λαού. Κατά δυστυχή συγκυρία γάλλοι στρατιώτες ήταν φορείς της χολέρας και τη μετέδωσαν στο λαό και 3.000 Αθηναίοι πέθαναν την εποχή εκείνη. Στις 15 Φεβρουαρίου του 1857 μετά από διαβήματα της Ρωσίας τα αγγλογαλλικά στρατεύματα αποχώρησαν από την Αθήνα και τον Πειραιά. Στις 18 Φεβρουαρίου του 1857 έφτασε στην Αθήνα η Επιτροπή των Προστάτιδων Δυνάμεων η οποία αποτελούταν από τους Οριές, Μοντερό και Οζέροφ, έργο της οποίας ήταν να διερευνήσει τις δυνατότητες που είχε η Ελλάδα να ξεπληρώσει τα δάνεια του Όθωνα.

Η Επιτροπή παρέμεινε στην Αθήνα δύο χρόνια μέχρι το 1859 και συνέταξε μια γενική έκθεση η οποία δημοσιεύτηκε στο Λονδίνο στα 1860. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεπληρώσει τα δάνεια του Όθωνα δίνοντας στις Προστάτιδες Δυνάμεις κάθε χρόνο 900.000 χρυσά φράγκα. Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε το συμβιβασμό.

του Θωμά Παπακωνσταντίνου

ΜΝΗΜΟΝΙΟ:Δειλοί μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα.


Όσο περιληπτικά μπορώ, θα βοηθήσω να αναγνώσετε μερικά από τα αίσχη που υπέγραψαν ώστε να μας πουλήσουν στις πολυεθνικές εταιρίες στον βωμό του 'δημόσιου χρέους' και της 'πτώχευσης'. Εμείς 'οι άνθρωποι του μόχθου', όπως μας χαρακτηρίζει ο κ. Παπανδρέου, πλέον έχουμε στα χέρια μας το χαρτί της προδοσίας και με οδηγό τον Ελληνισμό θα πράξουμε το σωστό Σελ119 ΔΕΝ μπορεί η Ελλάδα να πάρει δάνειο από άλλο δανειστή (Κίνα-Ρωσία) καθώς επίσης δεν μπορεί να υποθηκεύεται ούτε να ενεχυριάσει για άλλον περιουσία ή έσοδα ή να μεταφέρει το. χρέος της.

Γι' αυτό όταν είπε η Ρωσία να μας δανείσει με χαμηλό επιτόκιο αντέδρασε η κυβέρνηση! -σελ. 129.παρ. 13, υποπαρ.1
Αντίθετα ο δανειστής επιτρέπεται να μεταβιβάσει τα δικαιώματα κ τις υποχρεώσεις του.
Δηλ. μπορεί να δανειστήκαμε από τη Γερμανία άλλα να βρεθούμε χρεωμένοι στην Τουρκία ή τα Σκόπια! Γιατί η Γερμανία, θα τους έχει πουλήσει τα δανειακά δικαιώματα της Ελλάδος. -σελ.129.παρ.14, υποπαρ.1
Η σύμβαση διέπεται από το Αγγλικό δίκαιο. -σελ. 121.παρ. 5
Το επιτόκιο για τα 80 δις ευρωπαϊκών δανείων είναι 5,2 κυμαινόμενο για την πρώτη 3ετία.6,2 για τα επόμενα χρόνια κ +2% τόκοι υπερημερίας εάν έχει λήξει το δάνειο, επαναπροσδιοριζόμενο ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (!) -σελ. 123
Η Ελλάδα εάν δεν πληρώσει κάποιο από τα παλαιότερα δάνεια κ όχι τα 110 που παίρνουμε τώρα, που λήγουν ή προβεί σε αναστολή πληρωμών παλαιότερου δανείου, δεν μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα από το μηχανισμό κ υποχρεούται να πληρώσει άμεσα το υπόλοιπο κεφάλαιο του δανείου του μηχανισμού μαζί με όλες τις επιβαρύνσεις. -σελ.130, παρ. 15 κ σελ. 140, παρ. 5
Για να είναι νόμιμη, για να ενεργοποιηθεί και να ισχύει η σύμβαση, δεν χρειάζεται καμιά άλλη πράξη παρά μόνον την υπογραφή του Παπακωνσταντίνου κ τη νομική γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους του υπουργείου οικονομικών κ του υπουργείου δικαιοσύνης.
Χούντα έχουμε κ θα υπογράφει ο υπουργός εν αγνοία της κυβέρνησης;
O υπουργός θα υπογράφει, ούτε καν ο πρωθυπουργός, για να εκταμιεύεται το δάνειο;
Oύτε ψήφιση στη βουλή, ούτε καν υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε καν γνωμοδότηση; -σελ. 123, παρ. 5
Μόνο το δικαστήριο της ευρωπαϊκής ένωσης κ τα συνταγματικά δικαστήρια των δανειστών μπορούν να ακυρώσουν τη σύμβαση γιατί παραβιάζεται το ευρωπαϊκό δίκαιο ή το σύνταγμα του δανειστή αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τη σύμβαση, στην Ελλάδα δεν επιτρέπει κανένα δικαστήριο να εκδικάσει τέτοια προσφυγή! Αφήστε που δεν έχουμε κ συνταγματικό δικαστήριο στη χώρα μας, αλλά από κει κ πέρα υπάρχει το διεθνές, αλλά μας δένει τα χέρια πρέπει να απευθυνθούμε για τους Γερμανούς στο δικαστήριο της Γερμανίας, για τους Άγγλους στης Αγγλίας! -
Με την παρούσα ο δανειολήπτης αμετάκλητα κ άνευ όρων, παραιτείται από κάθε ασυλία την οποία έχει ή πρόκειται να αποκτήσει όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία απο νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα σύμβαση. Όσον αφορά κατάσχεση, διαταγή κ όσον αφορά στην εκτέλεση κατά των περιουσιακών στοιχείων του στο βαθμό που δεν το απαγορεύει δικαστικός νόμος. Ούτε ο δανειολήπτης, ούτε τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν ασυλία. Φιλική παράκληση,
Στείλτε το αρχείο μέσω email σε όλους τους γνωστούς, φίλους και συγγενείς σας.
Δείξτε το στην οικογένεια σας, τυπώστε το αν θέλετε.
Το "ΑΠΟΡΡΗΤΟ" (;) αυτό μνημόνιο δεν πρέπει να χαθεί κάπου στο δρόμο, όπως συνήθως γίνεται ।

"Konstantine Korybantis