Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ


Γ. Καρατζαφέρης-Κωλοτούμπας: Λάβρος κατά της «Τριμερούς Επιτροπής» -αυτό το πέραν του καλού και του κακού των θεσμών- σκοτεινό Διευθυντήριο, μέλος του οποίου είναι και ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, υπήρξε σε ομιλία του στη Βουλή ο κ. Γ. Καρατζαφέρης: «Η οικονομία του κόσμου είναι τρεις άνθρωποι, τους οποίους θα βρείτε πίσω από εκείνο το χωνευτήρι των αποφάσεων, την περίφημη Τριμερή, την προστάτιδα της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ, Ρότσιλντ, Μόργκαν και Ροκφέλερ», έλεγε τότε ο αρχικωλοτούμπας και συμπλήρωνε: «Παραδίδουμε δηλαδή σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στις διαθέσεις της Τριμερούς με ό,τι σημαίνει αυτό». Αυτά στις 29/8/2011 (όπως μας υπενθυμίζει η εφημερίδα «Δημοκρατία»). Τώρα, δυόμισι μήνες μετά, ο ίδιος άνθρωπος ανερυθρίαστα υποστηρίζει ό,τι καταδίκαζε χθες, παραδίδοντας (ή προδίδοντας) στην Τριμερή και τον εκλεκτό της κ. Παπαδήμο όχι μόνον το «ελληνικό τραπεζικό σύστημα» αλλά την ίδια τη χώρα. Οι σαλτιμπαγκισμοί του κ. Καρατζαφέρη έχουν από καιρό ξεπεράσει τα όρια του πολιτικού τσαρλατανισμού. Πόσο χειρότερος μπορεί να γίνει;...

Βήμα προς Βήμα προς την Πτώση….


1391:Πεθαίνει ο Ιωάννης Ε και τον διαδέχεται στο θρόνο ο γιος του Μανουήλ Β ως υποτελής των Τούρκων .Το 1394 ο Βαγιαζήτ καίει τα περίχωρα της Πόλης και τον απομονώνει για 8 χρόνια .Ο Μανουήλ πήγε στη Δύση να ζητήσει βοήθεια ,χωρίς φυσικά να πετύχει οτιδήποτε.

Σε εκείνη τη χρονική στιγμή ήταν σχεδόν βέβαιο ότι η Πόλη θα κυριευόταν από τους Τούρκους. «Σώθηκε» όμως προσωρινά ,χάρη στην εμφάνιση των Μογγόλων στην Ανατολή ,οι οποίοι συνέτριψαν τους Τούρκους κοντά στην Άγκυρα ,το 1402.Ο Βαγιαζήτ πέθανε την επόμενη χρονιά .Από τότε και μετά αρχίζει πραγματικός μαραθώνιος δολοπλοκιών :οι διάδοχοι του Βαγιαζήτ μπλέχτηκαν σε εμφύλιες διαμάχες και έτσι οι Ρωμαίοι μπόρεσαν να καταλάβουν ξανά τη Θεσσαλονίκη (που είχε παραδοθεί στους Τούρκους το 1837) και κάποιες περιοχές γύρω από την Κωνσταντινούπολη.

Ο Μανουήλ Β προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις διαμάχες των Οθωμανών, δυστυχώς όμως χωρίς επιτυχία, γιατί ο Ιωάννης Η Παλαιολόγος το 1421 υποστηρίζει τον Μουσταφά (ανταπαιτητή του Μουράτ Β ), ο οποίος πολιορκεί αμέσως την Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη .Κι αυτός όμως δεν καταφέρνει το ποθητό γι αυτόν αποτέλεσμα ,αφού μπλέκεται σε νέο εμφύλιο .Τελικά η Θεσσαλονίκη παραδόθηκε στους Βενετούς το 1423,από τον Δεσπότη Ανδρόνικο Παλαιολόγο ,ενώ οι Τούρκοι συνεχίζουν τον αποκλεισμό της Πόλης.

Το 1439 ο Ιωάννης Η Παλαιολόγος υποτάσσεται σους Δυτικούς της Φλωρεντίας – υποταγή που για άλλη μία φορά δεν έφερε καμία βοήθεια στην Κωνσταντινούπολη.

Το 1448 πεθαίνει ο Ιωάννης Η , έχοντας φροντίσει εκ των προτέρων να προτείνει ως διάδοχο του τον Κωνσταντίνο ΙΑ .Παρόλο όμως που η άλωση της Πόλης επέκειτο από στιγμή σε στιγμή, οι εγωιστικές φιλοδοξίες και οι εμφύλιες διαμάχες δεν εγκαταλείφθηκαν . Πώς να χαρακτηριστεί, αν όχι νάρκωση η τύφλωση, το γεγονός ότι τα τρία αδέλφια του Ιωάννη Η (Κωνσταντίνος ΙΑ ,Δημήτριος και Θωμάς ,Παλαιολόγοι) διεκδικούν τη θέση του αυτοκράτορα, λίγες στιγμές πριν από την οριστική πτώση της Κωνσταντινούπολης: Τελικά, η μητέρα τους Έλενα επέβαλε τον Κωνσταντίνο.

Πρέπει να τονιστεί ότι ο καθένας από αυτούς κάλεσε τους Τούρκους για βοήθεια .Επίσης, στις 12-12-1452 τελέστηκε στην Αγία Σοφία η συλλειτουργία ορθοδόξων και παπικών ,που έμεινε περισσότερο γνωστή ως & «το συλλείτουργο της ντροπής». Διαβάστηκαν μάλιστα και τα διατάγματα της Φλωρεντίας, επίσης γνωστά ως «διατάγματα της ντροπής».

Τίποτε φυσικά δεν στάθηκε ικανό να σώσει την αυτοκρατορία. Ύστερα από πέντε μήνες, στις 29 Μαΐου 1453, η Πόλη έπεσε.