Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΔΥΟ ΣΕΙΣΜΟΙ Ο ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ

Σεισμός 4,7R ανοικτά της Κρήτης

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011, 16:32

Σεισμική δόνηση 4,7 R σημειώθηκε στις 15:50 νότια της Κρήτης, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Ευρωπαϊκού- Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου.

Πάντως η προκαταρκτική εκτίμηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κάνει λόγο για σεισμό μεγέθους 4,3R.

Το επίκεντρο του σεισμού ορίζεται στα 115 χλμ. νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας, ενώ το εστιακό του βάθος ορίζεται στα 40 χλμ.

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε και στις 14:15 στη θαλάσσια περιοχή 137 χλμ. νότια της πόλης του Ηρακλείου στην Κρήτη.

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στη Γαύδο.

ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΕΙΣΜΌ τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στη Γαύδο. Στο zougla.gr διάβασα τα παραπάνω. Η παλαιότερη δοκιμασμένη μέθοδος για την ανεύρεση πετρελαίου είναι με σεισμογράφο δηλαδή ανοίγουν τρύπες σε βάθος και στη συνέχεια αυτές γεμίζονται με εκρηκτικά που πυροδοτούνται και στο σεισμογράφο καταγράφονται τα αποτελέσματα. Έτσι γνωρίζουν ακριβώς τι βρίσκεται στο υπέδαφος. Χτές διαβάζοντας την είδηση μου δημιουργήθηκαν απορίες όπως γιατί στον ένα σεισμό αναφέρεται το εστιακό βάθος αν και μικρός ενώ στον άλλον ο οποίος ήταν μεγαλύτερος και αισθητός, εστιακό βάθος δεν δίνεται παρά μόνο ένα διάγραμμα από τον σεισμογράφο που είναι τοποθετημένος στην απομονωμένη Γαύδο, χωρίς άλλη ανακοίνωση. Τυχαίο; Λέγω μήπως αοριστίες? Βέβαια μπορεί ήδη να άρχισαν τις έρευνες, προ καιρού είχε εντοπιστεί ξένο υποβρύχιο που χαρτογραφούσε τον βυθό γύρω από το νησί τι έγινε τελικά ?Θα μάθουμε ποτέ?