Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014

Καταλονία: Δεν μας πτοεί το «όχι» της Σκοτίας

Καταλονία: Δεν μας πτοεί το «όχι» της Σκοτίας


Παρά τη νίκη του «όχι» στο ανάλογο δημοψήφισμα που διεξήχθη στη Σκοτία χθες, Η διαδικασία προς την ανεξαρτησία της Καταλονίας «συνεχίζεται» και φαίνεται να «ενισχύεται» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της περιοχής Αρτούρ Μας, ο οποίος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με
τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την 9η Νοεμβρίου, παρά την αντίθεση της Μαδρίτης. Η Σκοτία, στην περίπτωση της οποίας η βρετανική κυβέρνηση είχε δώσει άδεια για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, έστειλε «ένα δυνατό μήνυμα, ένα ισχυρό και ξεκάθαρα θετικό μήνυμα» κινητοποιούμενη να ψηφίσει, πρόσθεσε ο Μας στη διάρκεια συνέντευξης τύπου από τη Βαρκελόνη.


«Η διαδικασία στην Καταλονία συνεχίζεται (. . .), ενισχύεται, διότι βλέπουμε πώς μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατάφερε να καταλήξει σε μια συμφωνία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αυτού», σημείωσε ο Καταλανός πρόεδρος.

«Το λέω διότι αν κάποιος πιστεύει ότι η νίκη του “όχι” στη Σκοτία μπορεί να ρίξει μια σκιά στη διαδικασία στην Καταλονία, πλανάται», υπογράμμισε.

«Αυτό που είδαμε στη Σκοτία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο μοναδικός τρόπος να επιλύονται οι διαφορές και οι αντιπαραθέσεις», εκτίμησε ο ίδιος.

«Αν είχε κερδίσει το “ναι”, οι συνέπειες του δημοψηφίσματος αυτού σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ήταν πιο προφανείς. Δεν είχαμε το προηγούμενο αυτό με τη Σκωτία, ίσως το πρώτο παράδειγμα να είναι η Καταλονία», σημείωσε ο Μας. Σήμερα, το κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπου οι δυνάμεις οι οποίες τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής διαθέτουν την πλειοψηφία, αναμένεται να ψηφίσει ένα νόμο που θα επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την 9η Νοεμβρίου, παρακάμπτοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεση της Μαδρίτης.

Όμως η ισπανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να περάσει στην αντεπίθεση, προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο αναμένεται να τη δικαιώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..