Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014

National Geographic Οι αρχαιολόγοι στοιχηματίζουν για τον «ένοικο» της ΑμφίποληςΟι απανταχού λάτρεις της αρχαίας ιστορίας έχουν ήδη αρχίσει να βάζουν στοιχήματα για το ποιος μπορεί να είναι θαμμένος στην σκοτεινή καρδιά το τύμβου που έρχεται σιγά σιγά στο φως στην Αμφίπολη, σημειώνει σε άρθρο του
για τον μοναδικό αυτό εύρημα το National Geographic.
Χρονολογούμενο την ταραχώδη εποχή γύρω από το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μεταξύ του 325 πΧ και του 300 πΧ, ο τύμβος είναι ο μεγαλύτερος που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Ελλάδα και αποτελεί χώρο «ανάπαυσης», αρκετά μνημειώδη για κάποιο βασιλικό πρόσωπο.
Το ταφικό μνημείο συνορεύει με το αρχαίο λιμάνι της Αμφίπολης, το οποίο κάποτε ήταν η βάση του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά την εισβολή του στην Ασία, προσθέτει το δημοσίευμα. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια ανασκαφών στο σημείο (γνωστό ως τύμβο Καστά που ονομάστηκε λόγο του λόφου που βρίσκεται από κάτω), οι αρχαιολόγοι πλέον εξερευνούν το εσωτερικό του.

Το περασμένο σαββατοκύριακο η ανασκαφική ομάδα, με επικεφαλής την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη, ανακοίνωσε την ανακάλυψη δύο κομψών Καρυάτιδων -μεγάλοι μαρμάρινοι στύλοι λαξεμένοι σε πρόσωπα γυναίκας με υψμένα χέρια σε στάση που υποδηλώνει αποτροπή εισόδου εισβολέων στο κυρίως μέρος του τάφου.

«Δεν έχω ξαναδει άλλα αγάλματα σαν αυτά», λέει ο Φίλιπ Φρίμαν, καθηγητής κλασσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Λούθερ της Αϊόβα.

Οι σγουρομάλλες Καρυάτιδες, συνεχίζει το περιοδικό, είναι μόνο ένα κομμάτι από τον αξιοθαύμαστο διάκοσμο του τάφου. Φρουροί της εισόδου ήταν ένα ζευγάρι μαρμάρινες σφίγγες, μυθολογικά πλάσματα με σώμα λιονταριού και κεφάλι ανθρώπου. Κα όταν οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να μπουν στον προθάλαμο, ανακάλυψαν ξεθωριασμένα απομεινάρια μωσαϊκού με κομμάτια λευκού μαρμάρου σε κόκκινο φόντο.

«Το λεπτομερώς κατασκευασμένο μωσαϊκό είναι μία ξεκάθαρη ένδειξη πλούτου. Το ανάκτορο της Πέλλας που γεννήθηκε ο Μ. Αλέξανδρος είχε πολλά τέτοια μωσαϊκά και ήταν αρκετά ακριβά», δηλώνει στο περιοδικό ο Ίαν Γουόρθινγκτον, καθηγητής κλασικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μισούρι και συγγραφέας δύο βιβλίων για τον Μέγα Αλέξανδρο.
Το μεγάλο ερώτημα, επισημαίνει το National Geographic, είναι το εξής: Ποιος είναι ο «ένοικος» του τύμβου. «Η Κατερίνα Περιστέρη και οι συνάδελφοί της πρέπει να διανοίξουν τη σφράγιση της εισόδου, ωστόσο οι αρχαιολόγοι μπορούν να κάνουν μόνο υποθέσεις. Οι περισσότεροι, ωστόσο, συμφωνούν ότι ο τάφος πιθανόν "φιλονενεί" τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Μακεδόνα βασιλιά που νίκησε τον στρατό των Περσών, εισέβαλε στην Ασία και την Αίγυπτο και δημιούργησε μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες του αρχαίου κόσμου», τονίζει το άρθρο.

Ιστορικά κείμενα συνηγορούν στο ότι ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε το 323 πΧ στη Βαβυλώνα, πιθανότατα από μολυσματική ασθένεια, όπως μαλάρια ή τυφοειδή πυρετό. Οι πενθούντες εν συνεχεία αναφέρεται ότι διατήρησαν τη σορό του βασιλιά σε μέλη και την τοποθέτησαν σε λάρνακα με προορισμό, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, την πατρίδα του, τη Μακεδονία. «Αλλά στην πορεία, ένας από τους αγαπημένους στρατηγούς του Μ. Αλεξάνδρου, ο Πτολεμαίος άρπαξε τη σορό και την έθαψε κάπου στην Αίγυπτο. Ετσι, θα στοιχημάτιζα δέκα δολάρια ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είναι θαμμένος στην Αμφίπολη», επισημαίνει ο Γουόρθινγκτον.

Παράλληλα, στα στοιχήματα μεταξύ των αρχαιολόγων «παίζουν» και μέλη της οικογένειας του Αλεξάνδρου, όπως η μητέρα του Ολυμπιάδα, η σύζυγός του Ρωξάνη ή ο γιος του, επίσης Αλέξανδρος. Μετά το θάνατο του βασιλιά, οι στρατηγοί του διαίρεσαν την αυτοκρατορία του. Ενας από αυτούς, ο Κάσσανδρος εκτέλεσε και τους τρεις πλησιέστερους συγγενείς του Αλεξάνδρου, ώστε να διαφυλάξει τη δική του βασιλεία στη Μακεδονία. Αλλά είναι πολύ πιθανό ότι οι ευκατάστατοι λάτρεις του Μ. Αλεξάνδρου κατασκεύασαν ένα ταφικό μνημείο στην Αμφίπολη για τουλάχιστον έναν από αυτούς.

«Είναι ένας πελώριος τύμβος και από αυτό φαίνεται ότι χτίστηκε για κάποιο επιφανές και πλούσιο πρόσωπο», λέει ο Έκτορ Γουίλιαμς, αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου British Columbia του Βανκούνερ.

Εάν ο τύμβος είναι ασύλητος και τα στοιχεία που δείχνουν την ταυτότητα του πραγματικού «ενοίκο» παραμένουν άθικτα, τότε κάποιοι λάτρεις της ιστορίας θα αποκτήσουν τα «κέρδη» από τα στοιχήματά τους, καταλήγει το περιοδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..