Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2014

Επιβεβαιώθηκε ότι εντοπίστηκε το Ερεβος 170 χρόνια μετά

Επιβεβαιώθηκε ότι εντοπίστηκε το Ερεβος 170 χρόνια μετά


Το κουφάρι του σκάφους που είχε εντοπιστεί στον βυθό του «Περάσματος της Βικτόρια» είναι το Ερεβος, το ένα από τα δύο σκάφη που είχαν χαθεί μυστηριωδώς το 1845, χαρτογραφώντας το Βόρειο Πέρασμα μεταξύ του Καναδά και των πάγων του Βόρειου Πόλου. Είναι σε εκπληκτική κατάσταση. Πετάμε στο
φεγγάρι», είπε χαρακτηριστικά ο Τζον Γκάιγκερ, πρόεδρος της Καναδικής Γεωγραφικής Εταιρείας, που συμμετέχει στην ερευνητική αποστολή.


Το σκάφος, με κυβερνήτη τον Σιρ Τζόν, μαζί με τον «Τρόμο» και τον καπετάνιο του Φράνσις Κρόζιερ, είχαν αποπλεύσει από τη Βρετανία το 1845, μαζί με 128 άτομα. Για τελευταία φορά τα είδαν φαλαινοθήρες το ίδιο Καλοκαίρι, πριν χαθούν οριστικά.

Η επικρατούσα θεωρία θέλει τα σκάφη να παγιδεύτηκαν στους πάγους και τα πληρώματα να τα εγκατέλειψαν και τελικά να χάθηκαν από το ψύχος ή την πείνα, πιθανώς αφού πρώτα κατέληψαν στον κανιβαλισμό.

Το 1980 είχαν βρεθεί τρία πτώματα στους πάγους στα οποία είχε εντοπιστεί υψηλή συγκέντρωση μολύβδου, προκαλώντας θεωρίες περί δηλητηρίασης από κακής κατασκευής κονσέρβες ή σωληνώσεις στα πλοία.

Η καναδική κυβέρνηση, που προχωρά τα τελευταία χρόνια σε σειρά ερευνητικών κινήσεων για να κατοχυρώσει την κυριότητα της θαλάσσιας αυτής έκτασης (καθώς το λιώσιμο των πάγων την καθιστά κρίσιμη για την παγκόσμια ναυσιπλοϊα) ξεκίνησε την αναζήτησή τους το 2008 και να βρει τουλάχιστον το ένα από τα δύο πλοία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..