Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2014

Κινδυνεύει να πέσει το Κομπανί, υψώθηκε η σημαία των τζιχαντιστών


 Κινδυνεύει να πέσει το Κομπανί, υψώθηκε η σημαία των τζιχαντιστών


Τη μαύρη σημαία του ύψωσε το Ισλαμικό Κράτος (IS) στην ανατολική πλευρά της πόλης Κομπανί, όπου μαίνονται επί τρεις εβδομάδες σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των τζιχαντιστών και των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι
πλέον προειδοποιούν ότι οι αεροπορικές επιδρομές δεν είναι αρκετές για να ανακόψουν την επέλαση του Ισλαμικού Κράτους.

Το Κομπανί κινδυνεύει να πέσει στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει αποκτήσει τον έλεγχο στρατηγικής σημασίας λόφου επάνω από την πόλη, όπως δήλωσε στο BBC τοπικός αξιωματούχος.

Μία μαύρη σημαία που κατά τα φαινόμενα ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος ήταν ορατή το μεσημέρι της Δευτέρας στην οροφή τετραώροφου κτιρίου κοντά στο επίκεντρο των σφοδρών συγκρούσεων των τελευταίων ημερών, δείχνουν οι τηλεοπτικές λήψεις του Reuters από τη γειτονική Τουρκία.

Τούρκος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι η σημαία όντως ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος.

Η είδηση έρχεται ενόσω οι Κούρδοι της Συρίας προειδοποιούν ότι οι αεροπορικές επιδρομές που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ δεν είναι αρκετές για να ανακόψουν την προέλαση των τζιχαντιστών και ζητούν χερσαία στρατεύματα και βαρέα όπλα.
Οι Κούρδοι μαχητές απώθησαν τη νύχτα επίθεση που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους από τα ανατολικά της κουρδικής πόλης έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν 19 κούρδοι μαχητές και 27 τζιχαντιστές, είχε ανακοινώσει νωρίτερα τη Δευτέρα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Με την κατάληψη της πόλης Κομπάνι, αν τελικά επιβεβαιωθεί, οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους εξασφαλίζουν τον έλεγχο μίας συνεχούς εδαφικής ζώνης που φθάνει μέχρι τα συρο-τουρκικά σύνορα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η επίθεση των τζιχαντιστών κατά της πόλης ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου. Εκατοντάδες σκοτώθηκαν από τις δύο πλευρές και 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, 180.000 εκ των οποίων έχουν βρει καταφύγιο στο τουρκικό έδαφος.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν τη Δευτέρα χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν από τα σύνορα δεκάδες δημοσιογράφους και πολίτες, στην πλειοψηφία τους Κούρδους, που παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο του Κομπανί.

Χωρίς να επεμβαίνει στρατιωτικά, η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στα σύνορά της, εξαιτίας των οβίδων που πλήττουν το έδαφός της την τελευταία εβδομάδα. Ο τουρκικός στρατός εκκένωσε τη Δευτέρα δύο μικρά χωριά, όταν οβίδα έπληξε κατοικία στο Σούρουτς τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους και απομάκρυνε το συγκεντρωμένο πλήθος από τη ζώνη των συνόρων. Οβίδα έπεσε σήμερα σε κατάστημα του Μουρσίτπιναρ.

Κούρδοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν την παθητική στάση στην Τουρκίας επικρίνοντας την Άγκυρα ότι άφησε ελεύθερο το έδαφος στους τζιχαντιστές.

Αμερικανοί απόστρατοι και εμπειρογνώμονες επεσήμαιναν τις τελευταίες ημέρες ότι το Κομανί καταδεικνύει τα όρια της αποκλειστικά από αέρος στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ισλαμικού Κράτους, αναφερόμενοι ειδικότερα στην έλλειψη συντονισμού που οφείλεται στην πληθώρα των συγκεντρώσεων των ανταρτικών ομάδων στην περιοχή των συγκρούσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..