Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2014

Χονγκ Κονγκ: Σποραδικές συγκρούσεις τη νύχτα - Διορία στους διαδηλωτές να διαλυθούν

Χονγκ Κονγκ: Σποραδικές συγκρούσεις τη νύχτα - Διορία στους διαδηλωτές να διαλυθούν


Στη δεύτερη εβδομάδα έχουν εισέλθει οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, ενώ χθες ξέσπασαν σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων.
Πλήθος κόσμου πραγματοποίησε πορεία καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, αγνοώντας τις Αρχές, παρά
το γεγονός ότι το πρωί της Κυριακής αρκετοί ήταν αυτοί που επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Το Σάββατο ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ προειδοποίησε ότι η αστυνομία θα διαφυλάξει τα κυβερνητικά γραφεία και τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα.


Κατά τη διάρκεια της πορείας οι διαδηλωτές φώναζαν «Δημοκρατία τώρα! Δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ!», την ώρα που εκπρόσωποι του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας τους παρότρυναν να προσηλωθούν στην εκστρατεία τους, σύμφωνα με το Associated Press.

Τα επεισόδια ξέσπασαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στην περιοχή Μονγκ Κοκ, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών.

Ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ Λεούνγκ Τσουν Γινγκ, την παραίτηση του οποίου ζητούν οι διαδηλωτές επειδή τον θεωρούν μαριονέτα του Πεκίνου, εξέφρασε την αποφασιστικότητα των αρχών «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποκαταστήσουν τη δημόσια τάξη».

Πρέπει να επιτραπεί στα επτά εκατομμύρια των κατοίκων «να ξαναβρούν μια φυσιολογική ζωή και μια φυσιολογική δραστηριότητα», τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών συγκεντρώνονταν στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ για να καταγγείλουν τις βιαιότητες εναντίον τους από αγανακτισμένους κατοίκους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν υποστηρικτές του Πεκίνου και άνθρωποι των τριάδων, της κινεζικής μαφίας.

Στην ομιλία του, ο επικεφαλής της κυβέρνησης υπογράμμισε την ανάγκη «να διασφαλισθεί η ασφάλειας της έδρας της κυβέρνησης», η οποία πρέπει να λειτουργήσει και πάλι ομαλά. «Ο πιο πιεστικός στόχος είναι να ανοίξουν και πάλι οι προσβάσεις" στα δημόσια κτίρια ώστε αύριο οι 3.000 εργαζόμενοι "να μπορέσουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους και να συνεχίσουν να εξυπηρετούν το κοινό», δήλωσε.

Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης για τις συνέπειες από τη συνέχιση του κινήματος. "Η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει ανεξέλεγκτη, κάτι που θα είχε σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια του κοινού και τη δημόσια τάξη", τόνισε.

Καθηγητές του πανεπιστημίου και εκπαιδευτικοί κάλεσαν τους φοιτητές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, φοβούμενοι ότι θα βρεθούν εκτεθειμένοι στη βία αν η αστυνομία επιχειρήσει να αδειάσει τους δρόμους.

Εξαιτίας του κακού κλίματος, οι επικεφαλής των φοιτητών είχαν αρνηθεί να διαπραγματευθούν με την κυβέρνηση. Νωρίς σήμερα το πρωί δήλωσαν πως ο διάλογος θα μπορούσε να επαναληφθεί, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..