Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014

Remember, remember, the fifth of November, The Gunpowder treason and plot!


Διαδηλωτές φορώντας μάσκες του Γκάι Φωκς κατέβηκαν το βράδυ της Τετάρτης στους δρόμους του Λονδίνου για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο παγκόσμιο πολιτικοοικονομικό σύστημα, τον καπιταλισμό και την υποστήριξή τους στο κίνημα των χακτιβιστών «Anonymous», από τους οποίους έχει γίνει και το
κάλεσμα. Στο πλευρό των διαδηλωτών στο Γουεστμίνστερ βρέθηκε και ο γνωστός Βρετανός κωμικός ηθοποιός Ράσελ Μπραντ.

Οι αστυνομικοί, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση των κλομπ τους κατά των διαδηλωτών, ενώ πλαστικοί κώνοι και οδοφράγματα είχαν στηθεί κατά μήκος της πλατείας Τραφάλγκαρ την ώρα που οι χειροβομβίδες κρότου λάμψης έπεφταν «βροχή». Από την πλευρά των διαδηλωτών, μερικών εκ των οποίων η ηλικία δεν ξεπερνούσε τα 14 χρόνια, κλωτσούσαν βαν της αστυνομίας, σχημάτιζαν επαναστατικά γκράφιτι σε σταθμευμένα φορτηγάκια και πετούσαν τα οδοφράγματα, φωνάζοντας «μία είναι λύση, η επανάσταση» (one solution, revolution). Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το Κοινοβούλιο, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει και 15 προσαγωγές.

Η διαδήλωση με τους συμμετέχοντες να φορούν τις μάσκες του Γκάι Φωκς ξεκίνησε το 2011 με τον τότε αριθμό των συμμετεχόντων να μην ξεπερνά τους 50. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο αριθμός των ανθρώπων που ταυτίστηκαν και συντάχθηκαν με τους σύγχρονους Γκάι Φωκς μεγάλωσε εντυπωσιακά, με την διαδήλωση να μετονομάζεται από «OpVendetta» σε «Πορεία Χιλιάδων Μασκών» κι έπειτα σε «Πορεία Εκατομμυρίων Μασκών» (Million Mask March). Στη Βρετανία έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, γιατί την 5η Νοεμβρίου, οπότε και διοργανώνεται, είναι η επέτειος της «Συνωμοσίας της Πυρίτιδας» που γιορτάζεται στη χώρα.Πρόκειται για την αποτυχημένη προσπάθεια του Γκάι Φωκς να ανατινάξει το Βρετανικό Κοινοβούλιο στις 5 Νοεμβρίου του 1605 και να οργανώσει τη «Συνωμοσία της Πυρίτιδας» σαν αντίδραση στην τυραννική βασιλεία του Ιακώβου Α” και στα σκληρά μέτρα του προτεστάντη βασιλιά απέναντι στους Καθολικούς. Οι διαδηλωτές φορούσαν μάσκες Γκάι Φωκς, που έγιναν σύμβολο κατατεθέν της παγκόσμιας αντίστασης μετά την ταινία του 2005, «V for Vendetta».
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..