Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015

Εκρηκτικό Σκάνδαλο στην Βραζιλία βαμμένο και με ελληνικά χρώματα.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς στην Petroleo Brasileiro SA, όπως είναι η επίσημη ονομασία της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βραζιλίας, απειλεί να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο πονοκέφαλο για την πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ.
Η εφημερίδα Estado de S. Paulo, στην online έκδοσή της ανέφερε ότι 32 βουλευτές κατονομάστηκαν από
τον Πάολο Ρομπέρτο Κόστα τον πρώην επικεφαλής των μονάδων διύλισης και προμήθειας της Petrobras ο οποίος συνελήφθη στις 20 Μαρτίου μετά από αστυνομική έρευνα για ξέπλυμα χρήματος. Μια άλλη εφημερίδα η Folha de S. Paulo, μετέδωσε πάντως ότι ο Κόστα κατονόμασε 61 βουλευτές και γερουσιαστές ως αποδέκτες χρηματικής μίζας. Κανένα πάντως από τα δυο μέσα ενημέρωσης δεν έκανε γνωστά τα ονόματα των πολιτικών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς.
Όσοι πάντως φέρονται ως αποδέκτες της μίζας λάμβαναν το 3% από τις συμβάσεις που έκλεινε η εταιρεία πετρελαίου με τρίτους, κατά τη χρονική περίοδο όπου ο Κόστα ήταν διευθυντής των μονάδων της Petrobras.
Η πρόεδρος Ρούσεφ έχει ήδη αντιμετωπίσει σκληρή κριτική για την οικονομική παρακμή της Petrobras η οποία είναι σήμερα η πιο χρεωμένη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο και έχει απολέσει τουλάχιστον το μισό της αξίας της στην αγορά κατά τα τρία χρόνια της προεδρίας Ρούσεφ. Προ πολλού ασκείται κριτική στη Βραζιλία ότι πολλές θέσεις στον ημικρατικό πετρελαϊκό όμιλο καταλαμβάνονται κυρίως με κομματικά κριτήρια. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα έρχονται στο φως ολοένα περισσότερες σκανδαλώδεις λεπτομέρειες. Εν μέσω του προεκλογικού αγώνα, που κατέληξε σε οριακή επανεκλογή της Ντίλμα Ρούσεφ στο προεδρικό αξίωμα στα τέλη Οκτωβρίου, δύο πρώην μάνατζερ της Petrobras από τον κύκλο των βασικών υπόπτων στο σκάνδαλο διαφθοράς προέβησαν σε αποκαλύψεις. Όπως είπαν, επί σειρά ετών χρήματα από συμβόλαια της Petrobras που είχαν σκόπιμα υπερκοστολογηθεί διοχετεύονταν συστηματικά στα ταμεία του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος και του κυβερνητικού του εταίρου.
Η ίδια η Ντίλμα Ρούσεφ ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τίποτα, παρά το γεγονός ότι ήταν για χρόνια μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Petrobras. Για παράδειγμα, το 2006, όταν η Petrobras αγόρασε ένα διυλιστήριο πετρελαίου στο Τέξας με 27 φορές περισσότερα χρήματα από όσα είχε πληρώσει για την αγορά του ένα χρόνο πριν η βελγική Astra Oil. Αυτή ακριβώς η αγοραπωλησία φέρεται να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ενεπλάκη στην υπόθεση «Petrobras» το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δίνοντας εντολή για ποινική έρευνα.
Η αμερικανική αρχή χρηματιστηριακής εποπτείας θα αρκεστεί μάλλον στην άσκηση αγωγής, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβολή χρηματικών προστίμων εναντίον του πετρελαϊκού ομίλου. Δεδομένου ότι μέρος των μετοχών της Petrobras τίθενται προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η επιχείρηση υπάγεται στο αμερικανικό δίκαιο. Το γεγονός ότι το σκάνδαλο της Petrobras λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις δεν φαίνεται να αφήνει ασυγκίνητους όλους τους Βραζιλιάνους. Αρκετοί δεν συμφωνούν με τον τρόπο που επιλέγει να υποβαθμίσει το ζήτημα η κυβέρνηση της χώρας. Οι έρευνες δεν θα βλάψουν μόνο το κύρος της Petrobras, αλλά ενδέχεται να πλήξουν και την εμπιστοσύνη έναντι ολόκληρης της χώρας, εκτιμά ο Εντουάρντο Μποκούτσι, δικηγόρος με εξειδίκευση στο εταιρικό δίκαιο. «Οι ξένοι επενδυτές θα γίνουν πιο προσεκτικοί στο εξής όταν πρόκειται να αγοράσουν μερίδια βραζιλιάνικων εταιρειών», σχολιάζει ο βραζιλιάνος δικηγόρος, επισημαίνοντας ότι κυρίως οι κρατικές εταιρείες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην προσπάθειά τους να αντλήσουν χρήματα σε διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Η Ελληνική Εμπλοκή

Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας, Πάουλο Ρομπέρτο Κόστα, κατήγγειλε στις αστυνομικές αρχές της Βραζιλίας, καθώς αποφάσισε να συνεργαστεί μαζί τους μετά τη σύλληψή του, ότι ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βραζιλία, Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης φέρεται να του έδωσε το ποσό των 530.000 δολαρίων.
Στόχος του κ. Κοτρωνάκη, σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο της κατάθεσης του Ρομπέρτο Κόστα, ήταν να χρηματίζει ηγετικά στελέχη της Petrobras και σε αντάλλαγμα να λαμβάνει απόρρητες πληροφορίες σε σχέση με τα μελλοντικά σχέδια επέκτασης του πετρελαϊκού κολοσσού της Βραζιλίας. ο Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης φέρεται να τις μετέδιδε σε 20 τουλάχιστον εταιρείες, με τις περισσότερες να ελέγχονται από Έλληνες εφοπλιστές, με στόχο την προσαρμογή των προσφορών τους σε συμβόλαια ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.
Δημοσιεύματα στη Βραζιλία αναφέρουν ότι μόνο την περίοδο 2010-2011 ο Κοτρωνάκης εμφανίζεται να έχει προσφέρει 530.000 ευρώ στον Ρομπέρτο Κόστα, ο οποίος συνεργάζεται με τις βραζιλιάνικες αρχές για να αποφύγει την πιο βαριά τιμωρία.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..