Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015

""Η εμπορία ανθρώπων είναι η δουλεία της εποχής μας" Elena Valenciano Πρόεδρος της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΕΚΜε περισσότερα από 20 εκατομμύρια γυναίκες, παιδιά και άντρες θύματα δουλεμπορίου, η υποεπιτροπή του ΕΚ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ, συζητούν για την μάχη ενάντια στην εμπορία ανθρώπων.
Κατά την ακρόαση οι ευρωβουλευτές αναμένεται να εντοπίσουν και να αξιολογήσουν τις διάφορες κατηγορίες δουλεμπορίου, αυτούς που επωφελούνται από το..
δουλεμπόριο αλλά και ποιά μπορεί να είναι η απάντηση της ΕΕ.

"Ο ρόλος του ΕΚ είναι σημαντικός, καθώς πρέπει να παρακολουθεί αν διασφαλίζεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις εξωτερικές δράσεις της ΕΕ. Πρέπει να συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προκειμένου οι δεσμεύσεις, οι καλές μας προθέσεις αλλά και οι προσδοκίες μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα να γίνουν πράξεις", δήλωσε η κ. Valenciano.

Σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον 'Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος, τα μισά από τα θύματα που εντοπίζονται είναι ενήλικες γυναίκες και σχεδόν το ένα τρίτο είναι παιδιά. Το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και άλλων μορφών εκμετάλλευσης, όπως η καταναγκαστική εργασία.

Η εμπορία ανθρώπων είναι η δουλεία της εποχής μας. Αποτελεί μια φοβερή μάστιγα, που σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας , πλήττει πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Από τα μεγαλύτερα θύματα είναι οι γυναίκες και τα κορίτσια που μετατρέπονται σε εμπόρευμα για σεξουαλική εκμετάλλευση. Το δουλεμπόριο δεν αποτελεί σοβαρή και μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά είναι μια ανεξάντλητη πηγή οικονομικών πόρων που καλλιεργεί δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος. Η καταπολέμησή του απαιτεί μεγαλύτερο συντονισμό σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, η ηγεσία της οποίας η ΕΕ θα πρέπει να είναι ένας βασικός παράγοντας¨, είπε η πρόεδρος της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Elena Valenciano.

Τι έχει κάνει η ΕΕ μέχρι σήμερα για την καταπολέμηση του δουλεμπορίου;

-Η οδηγία που υιοθετήθηκε στις 21 Μαρτίου 2011, επικεντρώνεται στην πρόληψη, τη δίωξη των εγκληματιών και την προστασία των θυμάτων.

- Η στρατηγική της ΕΕ για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων που εγκρίθηκε το 2012, εντοπίζει μια σειρά από προτεραιότητες και συγκεκριμένες δράσεις για την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων, την παροχή βοήθειας στα θύματα και την πιο εντατική δίωξη των διακινητών.

- Η εμπορία ανθρώπων εξετάζεται επίσης σε ετήσιες εκθέσεις προόδου για τις υποψήφιες και εν δυνάμει υποψήφιες χώρες, για απελευθέρωση βίζας αλλά σε και διαλόγους με τρίτες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..