Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Άγρια κόντρα ΗΠΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ με θύμα (;) την Ελλάδα!Από την πρώτη στιγμή γράφαμε και λέγαμε και στο ραδιόφωνο ότι εδώ και χρόνια υποβόσκει η κόντρα των ΗΠΑ με τη Γερμανία. Στόχος η την διατήρηση της οικονομικής δύναμης των
ΗΠΑ ,και ταυτόχρονα η αποτροπή της γερμανοποίησης της Ευρώπης,για την οποία ευθύνονται εν πολλοίς οι ΗΠΑ με τα προγράμματα υπέρ της (τότε) Δυτικής Γερμανίας.

Είναι αργά πια;

Θα φανεί στο προσεχές διάστημα και πάντως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις μυλόπετρες αυτής της κόντρας με άσχημες προοπτικές ,που ήδη φαίνονται. Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη και η στάση των ΗΠΑ θα κρίνουν αν ο ΣΥΡΙΖΑ χειρίστηκε καλά την κατάσταση ή αν την πάτησε και θα έχει άσχημα ξεμπερδέματα απο Δευτέρα με μεγάλη ζημιά στη χώρα.

Αν οι ΗΠΑ βάλουν πλάτη στην Ελλάδα(απευθείας η με κούρεμα του χρέους μέσω ΔΝΤ) θα έχουμε καλύτερη τύχη στη διαπραγμάτευση.Αν δεν βάλουν πλάτη ή αν(ακόμα χειρότερα) χρησιμοποίησαν την Ελλάδα για την ανατροπή της Γερμανίας,όπως την χρησιμοποίησαν για την ανατροπή του Μακαρίου το 1974 τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχει άσχημη προοπτική και ίσως μετανιώσουν πολύ οι βουλευτές που οδήγησαν στην πιο σκληρή εκδοχή της κόντρας.

Δευτέρα είναι κοντή γιορτή και ανεξαρτήτως αποτελέσματος το στοίχημα θα είναι αν θα ανοίξουν οι Τράπεζες με το ευρώ η θα κλείσουν για να ανοίξουν με δραχμή.

Τότε θα δούμε αν και που θα αποδοθούν ευθύνες.Εύκολα ξένοι και Ελληνες λένε ότι έφταιγαν τα δυο Κόμματα που κυβέρνησαν,αλλά θα αποδώσουν ευθύνες σε εκείνους που έπαιρναν και έκρυβαν δάνεια που δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν;

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είναι ήδη εδώ και δεκαετίες το μεγάλο ΘΥΜΑ των όποιων σχέσεων ΗΠΑ και Γερμανίας…
Διαβάστε ρεπορτάζ της Ζούγκλας για την κόντρα ΗΠΑ και Γερμανίας,όπως καταγράφεται απο τις αποκαλύψεις των τηλεφωνικών υποκλοπών μέσω των περίφημων WIKELEAKS:

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξε η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για την κρίση στην ευρωζώνη και τις αποφάσεις που αφορούσαν στην Ελλάδα φανερώνουν διαβαθμισμένα έγγραφα που δημοσίευσε την Τετάρτη στην ιστοσελίδα της η οργάνωση Wikileaks. Οι νέες αποκαλύψεις προκάλεσαν την αντίδραση του Βερολίνου, με τον επικεφαλής της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ να καλεί το απόγευμα της Πέμπτης τον Αμερικανό πρέσβη Τζον Έμερσον «για συνομιλία».

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η NSA παρακολουθούσε τηλεφωνικές συνομιλίες της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν, ο Σόιμπλε υποστήριζε το κούρεμα του ελληνικού χρέους και η Μέρκελ προσπαθούσε να τον «χαλιναγωγήσει»Σε απόρρητο έγγραφο που αφορά συνομιλία από τον Οκτώβριο του 2011, φαίνεται ότι η κα. Μέρκελ θεωρούσε ότι το ελληνικό χρέος δεν θα ήταν βιώσιμο ούτε έπειτα από μια νέα διαγραφή και δεν μπορούσε να αποφασίσει αν ένα επιπλέον «κούρεμα» ή μια «ένωση εμβασμάτων» μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν η καλύτερη λύση για το ελληνικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με την περίληψη των εγγράφων, όπως δημοσιεύεται από την Sueddeutsche Zeitung, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριζε την λύση του κουρέματος, παρά τις προσπάθειες της κυρίας Μέρκελ να τον «χαλιναγωγήσει».

«Ο φόβος της Άνγκελα Μέρκελ ήταν ότι η Αθήνα δεν θα κατάφερνε να ξεπεράσει τα προβλήματά της ακόμη και με ένα επιπλέον κούρεμα, καθώς δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί το υπόλοιπο χρέος της» αναφέρει το έγγραφο, ενώ, όπως επισημαίνεται, «ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ήταν υπέρ μιας πιο «ήπιας προσέγγισης» σε ό,τι αφορά στην ελάφρυνση του χρέους, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ ήταν «σθεναρά αντίθετος» και η Κριστίν Λαγκάρντ «αναποφάσιστη»».

Στην υποκλαπείσα συνομιλία, η οποία κατά πάσα πιθανότατα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης της κυρίας Μέρκελ στο Βιετνάμ το 2011, η καγκελάριος συζητά με συνεργάτη της και εκφράζει την βούληση να χρηματοδοτηθεί το κόστος της κρίσης μέσω ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές (FTT) από το επόμενο έτος.

«Υπ” αυτή την έννοια οι Γερμανοί πίστευαν ότι θα μπορούσε να ασκηθεί πίεση προς τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας προκειμένου να εφαρμοστεί ο FTT» αναφέρει η περίληψη των Wikileaks.

Στα ίδια έγγραφα, τα οποία μάλιστα αφορούν υποκλοπές των βρετανικών υπηρεσιών (GCHQ), οι οποίες διαβιβάστηκαν στις ΗΠΑ, γίνεται ακόμη αναφορά σε έκθεση που είχε ετοιμάσει ο Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Καγκελαρίας Νίκολαους Μάιερ-Λάντρουτ, από την οποία προκύπτει ότι η Γερμανία δεν ήταν σύμφωνη με την χορήγηση τραπεζικής άδειας στον EFSF, ενώ θα συναινούσε σε ένα ειδικό ταμείο του ΔΝΤ στο οποίο θα συνέβαλαν οι χώρες BRICS προκειμένου να στηρίξουν την ευρωπαϊκή προσπάθεια διάσωσης.

Ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, αναφέρει σχετικά ότι η Γαλλία και η Γερμανία μπορεί να μην είχαν προχωρήσει με το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από τις BRICS εάν η Βρετανία δεν είχε συγκεντρώσει αυτές τις πληροφορίες και εάν δεν τις είχε δώσει στις ΗΠΑ -οι οποίες θα πρέπει να τρομοκρατήθηκαν από τις γεωπολιτικές επιπτώσεις.

Ο κ. Μάιερ-Λάντρουτ θεωρούσε δε ότι στο θέμα της ελληνικής κρίσης θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη ανάμιξη του ιδιωτικού τομέα και ότι θα έπρεπε να τοποθετηθεί μια μόνιμη ομάδα εργασίας στην Αθήνα προκειμένου να διαχειρίζεται την υπόθεση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung, η NSA παρακολουθούσε πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ήδη από την δεκαετία του ’90. Η εφημερίδα μάλιστα επισημαίνει ότι όταν κάλεσε τον αριθμό ο οποίος έφερε την κωδική ονομασία «GE INT FINANCE MIN LAFONT» που αναφερόταν πιθανότατα στον υπουργό Οικονομικών Όσκαρ Λαφοντέν, ο οποίος παραιτήθηκε το 2009, συνδέθηκε με τον προσωπικό γραφείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Άλλα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η γερμανική εφημερίδα αποδεικνύουν εκτεταμένη παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδέσεων σε υπουργεία που είχαν σχέση με την οικονομία και την γεωργία, αλλά και στελέχους της ΕΚΤ από το γραφείο εποπτείας των κρατών-μελών της Τράπεζας.

Του Γιάννη Ντάσκα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..