Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Σύλληψη διακεκριμένων δημοσιογράφων , για τη δημοσίευση ενός βίντεο που φέρεται να δείχνει τη ΜΙΤ να δίνει όπλα σε τζιχαντιστές..Διαδήλωση για τις συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία. Ανησυχία εκφράζουν οι ΗΠΑ
Περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη για να καταγγείλουν τη φυλάκιση δύο
διακεκριμένων δημοσιογράφων της εφημερίδας Cumhuriyet με την κατηγορία της κατασκοπείας και της προπαγάνδας υπέρ της τρομοκρατίας.

Δικαστήριο διέταξε χθες τη σύλληψη του διευθυντή της εφημερίδας Τζαν Ντουντάρ και του δημοσιογράφου Ερντέμ Γκιούλ, υπεύθυνου του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα, για τη δημοσίευση ενός βίντεο που φέρεται να δείχνει τη ΜΙΤ να δίνει όπλα σε τζιχαντιστές.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν “ιδιαίτερα ανήσυχες” για τις συλλήψεις αυτές και οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης τις επέκριναν έντονα.

“Ανησυχούμε πολύ για τις συλλήψεις των Τζαν Ντουντάρ και Eρντέμ Γκιούλ και για το γεγονός ότι κατά τα φαινόμενα ένα ακόμη μέσο μαζικής ενημέρωσης τελεί υπό πίεση. Ελπίζουμε ότι οι αρχές και τα δικαστήρια στην Τουρκία θα σεβαστούν τη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας του Τύπου την οποία κατοχυρώνει το τουρκικό Σύνταγμα”, ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί “στενά” την υπόθεση με τη φυλάκιση των δύο αντιπολιτευόμενων δημοσιογράφων στην Τουρκία στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Είναι “μια ανησυχητική κατάσταση”, δήλωσε η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Μάγια Κοτσίγιαντσιτς. “Η ελευθερία της έκφρασης είναι μια από τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, οφείλει να διασφαλίσει ότι η ισχύουσα νομοθεσία της συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα”.

“Η δημοσιογραφία προσάγεται σε δίκη με αυτές τις συλλήψεις και ο τουρκικός Τύπος εκφοβίζεται”, δήλωσε ο Ουτκού Τζακιροζέρ , βουλευτής του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP και πρώην διευθυντής της εφημερίδας Cumhuriyet.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το πρωί στην Κωνσταντινούπολη, διαδηλωτές, δημοσιογράφοι, βουλευτές της αντιπολίτευσης και διανοούμενοι που φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου Ερντογάν και του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). “‘Όλοι μαζί ενάντια στο φασισμό”, “Ταγίπ, Ψεύτη”, “ΑΚΡ, συνεργός του Ισλαμικού Κράτους”.
Το σημερινό φύλλο της Cumhuriyet έχει πηχυαίο τίτλο “Μαύρη μέρα για τον Τύπο”.

“Όλοι οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί της αντιπολίτευσης που τηρούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία και προσπαθούν να επιτελέσουν το έργο τους κινδυνεύουν με απειλές και επίθεση. Η σκοτεινή αυτή επιχείρηση με σκοπό να κουκουλώσει τα εγκλήματα που αυτά τα φορτηγά μετέφεραν και τα εγκλήματα που διαπράττονται ακόμη δεν θα έχει επιτυχή κατάληξη”, δήλωσε η Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, συν-πρόεδρος του φιλο-κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Τον περασμένο Μάιο, η εφημερίδα είχε δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες και ένα βίντεο που είχε τραβηχτεί τον Ιανουάριο του 2014, στα συριακά σύνορα, και δείχνει φορτηγά που ανήκουν στη ΜΙΤ να μεταφέρουν όπλα για τους ισλαμιστές αντάρτες, και Τούρκους αστυνομικούς να ανοίγουν κιβώτια με όπλα και πολεμοφόδια που προορίζονταν για τη Συρία.

Η υπόθεση προκάλεσε σκάνδαλο στην Τουρκία. Η κυβέρνηση αρνείται πάντα ότι στηρίζει τους εξτρεμιστές αντάρτες, ανάμεσά τους και τους τζιχαντιστές του ΙΚ, ενώ επαναλαμβάνει ότι η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε “βοήθεια” που προοριζόταν για τους Τουρκομάνους της Συρίας.

Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..