Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016

Μπορεί να έχουμε υψηλές ιδέες για τη φύση των εθνών, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα έθνη λίγο απέχουν από το να είναι συμμορίες διεστραμμένων ληστών και εγκληματιών.Τα πειράματα των ΗΠΑ επί της σύφιλης όχι μόνο στα εδάφη της αλλά και στην Γουατεμάλα.
Οι επιζήσαντες των φρικιαστικών πειραμάτων των ΗΠΑ της δεκαετίας του ’40 εξακολουθούν να ζουν με το φάντασμα της ασθένειας με την οποία μολύνθηκαν επίτηδες, ως πειραματόζωα για δοκιμές της νέας τότε αντιβιοτικής ουσίας πενικιλίνης.
Το πείραμα αποκάλυψε η καθηγήτρια του αμερικανικού Κολεγίου
Γουέσλεϊ, Σούζαν Ρέβερμπι, κατά τη διάρκεια της έρευνάς της για το άλλο αποτρόπαιο πείραμα των ΗΠΑ στο Tuskegee της Αλαμπάμα (1932-1972), όπου το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ αντί να θεραπεύσει, απλά παρατηρούσε την εξέλιξη της ασθένειας όταν δεν λαμβάνει καμία θεραπεία σε φτωχούς μαύρους πολίτες που είχαν προσβληθεί από σύφιλη. Σημειωτέον πως οι ασθενείς θεωρούσαν τότε ότι λάμβαναν δωρεάν υπηρεσίες υγείας από το κράτος τους, το οποίο δεν τους προσέφερε καμία θεραπεία για πάνω από 40 χρόνια.
Στη Γουατεμάλα ωστόσο, οι ΗΠΑ προχώρησαν ακόμα παραπέρα, μολύνοντας υγιείς ανθρώπους με σύφιλη, σε μια τακτική που θυμίζει τα ναζιστικά πειράματα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα θύματα της θηριωδίας παρέμεναν άγνωστα για πολύ καιρό, ωστόσο τελευταία μαρτυρίες των επιζώντων βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτουν πλήθος ζωών γεμάτες από οδύνη, τύφλωση, παραμέληση και αναπάντητα ερωτήματα.

Οι αμερικανοί γιατροί παρακολούθησαν το 87% των περιπτώσεων όσων μόλυναν με σύφιλη, ενώ έχασαν τα ίχνη του 13%. Από όσους παρακολουθούσαν, ένα 10% υπέστη υποτροπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..