Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016

Αναρχικοί και αντεξουσιαστές έκαναν το Πολυτεχνείο hotspotΑπό  την μια η κυβέρνηση φαίνεται να παραμένει παθητική στην κρίση που βιώνει η χώρα, ενώ από την άλλη αναρχικοί και αντεξουσιαστές καταλαμβάνουν δημόσια κτήρια, στεγάζοντας σε αυτά πρόσφυγες και μετανάστες, μετατρέποντας το Πολυτεχνείο σε hotspot.

Χωρίς κάποια άδεια, αναρχικοί και αντεξουσιαστές εκδίωξαν και κρατούν εδώ και έναν μήνα έξω από
το ιστορικό κτίριο Γκίνη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου την πανεπιστημιακή κοινότητα υπό την απειλή βίας, όπως μέλη της κατήγγειλαν δημοσίως, λειτουργώντας πλέον τους πανεπιστημιακούς χώρους ως αυθαίρετο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών μέσα από τις πρακτικές της αποδιοργάνωσης και της αυτοδιαχείρισης. Με τις πρυτανικές αρχές να σιωπούν εκκωφαντικά και τις φοιτητικές οργανώσεις να τηρούν σιγήν ιχθύος για το θέμα, ένα  κτίριο-σύμβολο του Πολυτεχνείου, το οποίο έχει χρυσοπληρωθεί από τον Έλληνα φορολογούμενο όλα τα προηγούμενα χρόνια καθώς υπήρξε στόχος βανδαλισμών, και στο οποίο γίνονταν μαθήματα και εξετάσεις, έχει μετατραπεί σε καταυλισμό.Μια εικόνα που σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει σε οργανωμένη πολιτεία, η οποία θα έπρεπε να αντιμετωπίσει συντεταγμένα και θεσμικά ένα τόσο σημαντικό ζήτημα εθνικής σημασίας όπως το Προσφυγικό.


Το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου το οποίο έχει μετατραπεί σε καταυλισμό προσφύγων

Στις αίθουσές του και στα αμφιθέατρά του πραγματοποιούνται μαθήματα της Αρχιτεκτονικής Σχολής, καθώς και εξετάσεις μαθημάτων των σχολών του ΕΜΠ. Στο κτίριο αυτό αρχικά στεγάστηκαν 70 άτομα ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα των αυτοαποκαλούμενων «αλληλέγγυων». Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των φιλοξενούμενων είναι μεγαλύτερος των 100, με τους Αφγανούς να αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία. Ήδη, στις ιστοσελίδες του αναρχικού και αντεξουσιαστικού χώρου έχουν αναρτηθεί λίστες αναγκών για τη φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών  που βρίσκονται σε αυτό τον πανεπιστημιακό χώρο. Μεταξύ των κατεπειγουσών αναγκών περιλαμβάνονται νερό, ζάχαρη, αλάτι, λάδι, μπρίκια και κατσαρόλες, χαρτί υγείας και καθαριστικά. Επιπλέον, ζητείται η συνδρομή «αλληλέγγυων» σε τρόφιμα, όπως μπισκότα, φρυγανιές, αραβικές πίτες, κονσέρβες και φρούτα, ενώ έχουν αναρτηθεί και οι ανάγκες σε συγκεκριμένα φάρμακα ευρείας χρήσης. Τη σχετική λίστα κλείνει η επισήμανση: «Προαιρετικά: Καπνός/τσιγάρα για την περιφρούρηση».
Σκοπός των καταληψιών είναι, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν σε κείμενο αποφάσεων της ανοιχτής συνέλευσης του κατειλημμένου κτιρίου, να στηρίξουν έμπρακτα τους μετανάστες που εγκλωβίστηκαν στην ελληνική επικράτεια μετά το κλείσιμο των συνόρων. Όσον αφορά στην επιλογή του συγκεκριμένου χώρου δεν ήταν τυχαία, αφού η ιστορικότητα του κτιρίου Γκίνη «ως σημείου εκκίνησης αγώνων εδώ και δεκαετίες» υπήρξε καταλυτικός παράγοντας, σε συνδυασμό βέβαια με το γεγονός της δυνατότητας που παρέχει για στέγαση μεγάλου πλήθους ανθρώπων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..