Τρίτη, 12 Απριλίου 2016

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για το σκάνδαλο με τα διαφημιστικά κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ


Ποινικές διώξεις για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 για τους καταχραστές του Δημοσίου, ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Διαφθοράς κατά των μελών του ΔΣ και του διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ,της περιόδου 2011 -2013, για σειρά παράνομων συμβάσεων...

 που αφορούσαν στα διαφημιστικά πακέτα, προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό για την πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων.

Μεταξύ των κατηγορουμένων, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και η πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κουρέα - Κρεμαστινού, σύζυγος του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργού Υγείας Δημ. Κρεμαστινού και ο γενικός διευθυντής (ο οποίος παραμένει έως σήμερα) Θεόδωρος Παπαδημητρίου.

Όλες οι συμβάσεις που παρατίθενται αναλυτικά στο εισαγγελικό πόρισμα, ήταν παράτυπες και για τις οποίες ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ. Όπως σημειώνεται και στο εισαγγελικό πόρισμα που υπήρξε το αποτέλεσμα των ερευνών που διατάχθηκαν με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου, το ΚΕΕΛΠΝΟ επιχορηγείται από το κράτος, υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης προέκυψε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που δέχεται κρατική επιχορήγηση:

- διενήργησε διαγωνισμό για το υποέργο «Εθνική Επικοινωνιακή Εκστρατεία Πρόληψης για τον Καρκίνο», στον οποίο αναδείχθηκε ανάδοχος ένωση εταιριών, με την οποία υπογράφηκε, τον Ιανουάριο 2011, σύμβαση κατόπιν της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του. Κατά τις εισαγγελικές αρχές, η δράση αυτή ήταν εκτός του σκοπού του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο οποίος συνίσταται στην παρακολούθηση, το συντονισμό και την υποβοήθηση ενεργειών για την πρόληψη της εξάπλωσης μεταδοτικών νοσημάτων, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται ο καρκίνος.

- ενώ με Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζεται ότι οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί υποχρεούνται να μεταδίδουν δωρεάν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου που αφορούν πρόληψη ασθενειών ή παθήσεων, τα οποία προέρχονται από φορείς όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, για τη συγκεκριμένη προβολή, το Κέντρο εμφανίζεται να κατέβαλε ποσό άνω των 600.000 ευρώ.

- Τον Ιανουάριο του 2012, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε συμβάσεις ύψους 350.000 ευρώ με διαφημιστική εταιρία, με αντικείμενο την προβολή σποτ για την εποχική γρίπη, που όμως - σύμφωνα με την έρευνα- αποτελεί περιοδικά επαναλαμβανόμενο φαινόμενο και δεν έχει έκτακτο και απρόβλεπτο χαρακτήρα, για τον οποίο και μόνο επιτρέπεται η παράκαμψη της διαδικασίας δημοσίευσης σχετικής προκήρυξης, τα δε κριτήρια της σχετικής ανάθεσης στην εν λόγω εταιρία παρέμειναν αδιευκρίνιστα.

- Ένα μήνα αργότερα, το Φεβρουάριο 2012, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε προγραμματική συμφωνία με τον ΕΟΦ, για τη χρηματοδότηση της υλοποίησης δράσεων σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα και τη φαρμακοεπαγρύπνηση. Φαίνεται όμως πως αυτή η κίνηση δεν προβλέπεται από το νόμο που διέπει τη λειτουργία του ή τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του. Σε εκτέλεση της σύμβασης, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε σύμβαση ύψους της τάξης των 230.000 ευρώ με την ίδια εταιρία και πάλι χωρίς να τεκμηριώνονται τα κριτήρια επιλογής της συγκεκριμένης εταιρίας.

- Τον Δεκέμβριο 2013, το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε την υλοποίηση επτά δράσεων για τους ίδιους σκοπούς, συνάπτοντας συμβάσεις συνολικού ύψους της τάξης του 1.300.000 ευρώ, με αντικείμενο τη δημιουργία και εκπομπή / προβολή από ραδιοφωνικούς / τηλεοπτικούς σταθμούς μηνυμάτων (σποτ), χωρίς τη δημοσίευση της προκήρυξης σε δύο εφημερίδες και παρά το γεγονός ότι ήδη κατείχε αντίστοιχο σποτ, προερχόμενο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών και Ελέγχου (European Centre for Disease Prevention and Control: ECDC), για το οποίο είχε καταβάλει δαπάνη για την προσαρμογή του, έτερο σποτ συμπαραγωγής ECDC με τίτλο: «Πρόληψη εποχικής γρίπης», αναρτημένο στο κανάλι του, στη διαδικτυακή σελίδα www.youtube.com, καθώς και σποτ με τίτλο: «Τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες», αναρτημένο στο ίδιο ως άνω κανάλι του.

Κατά τους εισαγγελικούς λειτουργούς, το ΚΕΕΛΠΝΟ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει δωρεάν τις εν λόγω προβολές-μεταδόσεις, βάσει των διατάξεων περί δωρεάν μετάδοσης μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου. Μάλιστα, το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ για τη γρίπη παραδόθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ ήτοι χρόνο μεταγενέστερο της φερόμενης προβολής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..