Σάββατο, 9 Απριλίου 2016

ΛΕΡΟΣ: Έσπασαν οι Λιμενικοί στο ξύλο Δημοτικό Σύμβουλο στις κινητοποιήσεις για τους μετανάστες [VIDEO]

Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν στο νησί της Λέρου, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των πολιτών για την αθέτηση των υποσχέσεων του Πρωθυπουργού και των αρμοδίων υπουργών, σχετικά με την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών από άλλα νησιά που βρίσκονται εκτός των διοικητικών ορίων της Λέρου.
Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος του νησιού υλοποιώντας σχετική απόφαση του Δημοτικού..
Συμβουλίου κάλεσε όλους τους δημότες σε κινητοποίησεις προκειμένου να αποτραπεί η προσέγγιση πλοίου που μετέφερε (σύμφωνα με πληροφορίες 220) πρόσφυγες/μετανάστες από τη Χίο στη Λέρο (στο HOT SPOT στα Λέπιδα).

Έτσι, το απόγευμα της 7ης Απριλίου στις 18.00, πάνω από 250 δημότες του νησιού συγκεντρώθηκαν έξω από την πύλη της Ναυτικής βάσης (Υ.Ν.Τ.Ε.Λ) στα Λέπιδα, για να αποτρέψουν την προσέγγιση του πλοίου "TeraJet" (ΦΩΤΟ) στον προβλήτα έξω από τη ναυτική βάση.


Γύρω στις 19.10 το εν λόγω πλοίο εμφανίστηκε στον κόλπο του Λακκίου προσεγγίζοντας το λιμάνι με μεγάλη ταχύτητα.

Προς έκπληξη των συγκεντρωμένων κατοίκων του νησιού, το "TeraJet" δεν προσέγγισε στον αναμενόμενο προβλήτα (ναυτική βάση Λέρου), όπως άλλωστε είχαν ενημερώσει τη Δημοτική Αρχή και τους δημότες τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής, αλλά προσπέρασε με ιλιγγιώδη ταχύτητα (για πλοίο εντός λιμένα) τη ναυτική βάση και αποβίβασε τους μετανάστες στον κεντρικό λιμένα Λακκίου σε χρόνο ρεκόρ (σύμφωνα με μαρτυρίες το πλοίο αποβίβασε περίπου 220 μετανάστες σε 1 λεπτό και 34 δευτερόλεπτα χωρίς να "δέσει κάβους", θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια επιβατών - πληρώματος).

Στο μεσοδιάστημα οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι συνειδητοποιώντας τον εμπαιγμό που τους επιφύλαξαν τα σώματα ασφαλείας του νησιού, ξεκίνησαν με τα οχήματά τους (κομβόι περίπου 100 οχημάτων) κατευθυνόμενοι προς στον κεντρικό λιμένα Λακκίου.

Σύμφωνα όμως με καταγγελίες κατοίκων και δημοτικών συμβούλων, περιπολικά της αστυνομίας που προπορεύονταν των οχημάτων, επιβράδυναν την ταχύτητα τους, με αποτέλεσμα το κομβόι να καθυστερήσει την προσέγγιση στο λιμάνι, και έτσι η αποβίβαση των μεταναστών να πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα. Παράλληλα το πλοίο που μετέφερε τους μετανάστες από τη Χίο στη Λέρο, απομακρυνόταν αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα...

Όταν έφτασαν στο λιμάνι οι εξαγριωμένοι κάτοικοι, ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι αποφάσισαν το κλείσιμο του μοναδικού δρόμου που οδηγεί στο λιμάνι, με λεωφορείο του Δήμου Λέρου, όπερ και εγένετο.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Λέρου, ο Αντιδήμαρχος και ο Έπαρχος Καλύμνου, κάλεσαν τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος (ο οποίος βρισκόταν εντός της "φυλασσόμενης ζώνης" λιμένα), και του εξήγησαν ότι το όλο συμβάν ήταν επιεικώς απαράδεκτο, απαιτώντας να ανοίξουν οι πύλες του λιμανιού (που στο μεσοδιάστημα είχαν κλειδωθεί με αλυσίδες - λουκέτα από στελέχη της Λιμενικής Αρχής).

Επίσης οι ανωτέρω απαίτησαν από τους επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας όπως πραγματοποιηθεί επί τόπου σύσκεψη, προκειμένου να ενημερωθούν για τον τόπο διαμονής και τον τρόπο μετάβασης των νεοαφιχθέντων μεταναστών, αλλά και να δοθούν εξηγήσεις για τον εμπαιγμό των κατοίκων και των τοπικών Αρχών του νησιού.


Σημειώνεται ότι στο λιμάνι υπήρχαν περίπου 20 στελέχη του Λιμενικού Σώματος και 10 άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Λέρου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας φέρονται να μην αποδέχτηκαν το αίτημα του Δημάρχου για σύσκεψη/ενημέρωση, με αποτέλεσμα κάτοικοι και δημοτικοί σύμβουλοι να σπάσουν τις αλυσίδες της πύλης και να εισβάλουν στο χώρου του λιμένα όπου κρατούνταν οι μετανάστες.

Δυστυχώς, δευτερόλεπτα μετά, η κατάσταση τέθηκε εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα τον ξυλοδαρμό ενός Δημοτικού Συμβούλου από στελέχη του Λιμενικού Σώματος, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.

Ο εν λόγω Δημοτικός Σύμβουλος (Μεραμπελιώτης Βασίλειος) διεκομίσθη στο Νοσοκομείο του νησιού όπου μετά την παροχή πρώτων βοηθειών έλαβε εξιτήριο.

Κατόπιν διαβουλεύσεων - υποσχέσεων ότι δεν θα μεταφερθούν άλλοι μετανάστες στη Λέρο από νησιά εκτός των διοικητικών ορίων του Δήμου, ελήφθη η απόφαση να μεταφερθούν οι 220 μετανάστες στο κέντρο πρώτης υποδοχής στην περιοχή των Λεπίδων, χωρίς τη συνδρομή της Δημοτικής Αρχής.


lerosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..