Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016

Οι Γερμανοί στην Αθήνα και τον Πειραιά.Πείνα!Το Σάββατο του Θωμά τας 3.30 μμ υπήρξε η τελευταία Γερμανική επιδρομή διότι την επομένην (27/4) μπήκαν στην Αθήνα. Την Δευτέρα δε 28/4 ξανακατεβήκαμε  στον Πειραιά  κινδυνεύοντας να μην βρούμε μεταφορικό μέσο διότι όλα επιτάσσονται. Την 14 Μαίου αρχίζει η νέα σειρά των Αγγλικών επιδρομών. Τας 30 Μαϊου 8.10 νέα  έκκρηξις  στο Λιμάνι  Βουλγαρικού πλοίου, όχι τόσο   τρομερά όπως η πρώτη.

Τας 6 Οκτωβρίου  έπεσε στην ταράτσα του σπιτιού μας  πύραυλος (εκκρηκτική βόμβα) διαρκούντος βομβαρδισμού από τους Αγγλους.  Βόμβες έπεσαν στην οδό Περικλέους κοντά μας.
Αρχαί Νοεμβρίου. Η πείνα θεριεύει, η μαύρη αγορά μας έφαγε. Τίποτα δε βρίσκει κανείς  να φάη. Στα ρεστωράν μαγειρεύουν  σκύλους.
Το κρέας (ποιος ξεύρει τι είδους) έφτασε τας 850 την οκά. Το αλεύρι 62.000  ένα τσουβάλι. Τα

Αντρέας Ζέππος, ο ψαράς από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας που τραγούδησε ο Παπαϊωάννου.Στην κατοχή μοίραζε ψάρια στους άπορους του Πειραιά, αλλά μετά τον πόλεμο πτώχευσε και του κατέσχεσαν το καΐκι…

Το μελωδικό τραγούδι «Καπετάν Αντρέα Ζέπο» που αναφέρεται στην καθημερινότητα των ψαράδων στη θάλασσα, γράφτηκε το 1946 από τον Γιάννη Παπαϊωάννου για τον φίλο του και φημισμένο ψαρά του Πειραιά, Αντρέα Ζέππο. …