Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017

Καταγγελίες Τσιρογιάννη για πώληση δύο αρχαίων ελληνικών βάζων αγγείων που είχαν κλαπεί

ΛΟΝΔΙΝΟ. Δύο αρχαία ελληνικά αγγεία, ηλικίας 2.500 ετών, αγοράστηκαν στο Λονδίνο για τουλάχιστον 100.000 λίρες το ένα, αλλά είχαν κλαπεί και πρέπει να επιστρέψουν στην
Ελλάδα, σύμφωνα με τις καταγγελίες του ειδικού, Χρήστου Τσιρογιάννη, έγραψαν οι Times του Λονδίνου.

Ο κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, διδάσκει στην Ενωση Ερευνας Εγκλημάτων κατά της Τέχνης (Association for Research into Crimes Against Art).

Τα αγγεία εκτέθηκαν στο «Frieze Masters» από τον κ. Jean-David Cahn, έναν Ελβετό dealer με βάση τη Βασιλεία, εκ μέρους των Αρχών της Βασιλείας-Σταντ. Γνώριζαν, ανέφερε το άρθρο, πως τα βάζα είχε διαχειριστεί και ο κ. Gianfranco Becchina, ένας καταδικασμένος dealer παράνομων αρχαιοτήτων, αλλά το όνομά του, είχε παραληφθεί κατά την έκθεση από τον κατάλογο με τους προηγούμενους κατόχους.

Σύμφωνα με τη Guardian, πρόκειται για δύο λευκές λήκυθοι, αρχαιοελληνικά αγγεία του 4ου αιώνα π.Χ., τα οποία είχαν κλαπεί από την Αθήνα τη δεκαετία του 1970. Tα δύο αγγεία ήταν μεταξύ των περίπου 5.000 αριστουργημάτων που είχαν παρουσιαστεί το 2015 από την ιταλική αστυνομία μετά από τον επαναπατρισμό της συλλογής του Becchina από την Ελβετία όπου ζούσε.

Οι λήκυθοι ήταν ωστόσο και μεταξύ των περίπου 1.200 αντικειμένων της συλλογής που επιστράφηκαν στο ελβετικό καντόνι Βασιλείας-Σταντ από τις ιταλικές αρχές, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..