Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018

Δύο υποθέσεις ανθρωποκτονίας αναβιώνουν στο εδώλιο του λαϊκού δικαστηρίου της Κω.

Δύο υποθέσεις ανθρωποκτονίας, που είχαν προκαλέσει θόρυβο στην κοινή γνώμη, θα απασχολήσουν την
προγραμματισμένη για την 4η Ιουνίου 2018 συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Κω.
Στην πρώτη υπόθεση κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από κοινού είναι δύο συγγενείς του 85χρονου Μ. Μ. του Β., που υπέκυψε την 11η Νοεμβρίου 2015, στην εντατική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.
Οι κατηγορούμενοι, η 58χρονη κόρη του θύματος και ο 31χρονος εγγονός του, έχουν αφεθεί ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 5.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής τους τρεις φορές κάθε μήνα (την 1η, 11η και 21η ημέρα) στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας τους.
Τους αποδίδεται, ότι στην οδό Χατζηαντωνίου στην Ιαλυσό, τα ξημερώματα της Δευτέρας 2 Νοεμβρίου 2015 και σε χρόνο που δεν προσδιορίστηκε επακριβώς, εισήλθαν εντός της οικίας του συγγενούς τους και του προκάλεσαν με τα χέρια, με ένα μαχαίρι κουζίνας αλλά και ρίχνοντάς τον από το μπαλκόνι της πρώτης στον ακάλυπτο χώρο της οικοδομής, κακώσεις κεφαλής, κακώσεις θώρακος και κοιλίας, κατάγματα ώμου και μηρού.
Απολογούμενοι πάντως αρνήθηκαν μετ’ αγανακτήσεως και στο σύνολό της, την αποδιδόμενη σε βάρος τους κατηγορία.
Εξέφρασαν την βαθύτατη θλίψη και οδύνη τους για την απώλεια του οικείου τους αλλά και τη μετέπειτα απώλεια της συζύγου του, η οποία έπασχε από άνοια.
Επεσήμαναν ότι τόσο από την αρχική ιατροδικαστική έκθεση, όσο και από την υπ’ αριθμ. πρωτ. 881/07-12-2015 ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας -νεκροτομής του ιατροδικαστού της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου κ. Παναγιώτη Κοτρέτσου, προκύπτει αναφανδόν ότι ο θάνατος του 85χρονου και η πολυπλοκότητα των τραυματισμών του, οφείλονται στην πτώση του από ύψος και από τάση αυτοχειρίας, λόγω της διατάραξης εκ της οποίας έπασχε.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας -νεκροτομής «τα τραύματα που διαπιστώθηκαν εξωτερικώς στο θώρακα και το επιγάστριο έχουν προκληθεί από νύσσον και τέμνον όργανο. Η συνολική εικόνα των ανωτέρω τραυμάτων (βαρύτητα, εντόπιση – κατανομή) ΕΙΝΑΙ ενδεικτική πρόκλησης απο το ιδιο το άτομο στο πλαίσιο απόπειρας αυτοχειρίας».
Δήλωσαν ότι ουδεμία σχέση έχουν με τις εναντίον τους κατηγορίες, οι οποίες πλέον ούτως ή άλλως έχουν καταρριφθεί από την ως άνω ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας – νεκροτομής.
Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου έκριναν από την αξιολόγηση των μαρτυρικών καταθέσεων, που ελήφθησαν και περαιτέρω από τα στοιχεία που συνέλεξε η Σήμανση, τα οποία απεστάλησαν προς έλεγχο DNA, στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ, ότι προηγήθηκε πάλη εντός του διαμερίσματος του θύματος και περαιτέρω ότι καταβλήθηκε προσπάθεια για να καθαριστεί ο χώρος.
Από την ιατροδικαστική έκθεση φέρεται να προέκυψε ωστόσο ότι δεν υπήρξε πάλη μετά και τον έλεγχο των κατηγορούμενων.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρίστανται οι δικηγόροι κκ. Μανώλης Κουτσούκος, Στέλιος Κιουρτζής και Γιάννης Κούκουλας.
-Στην δεύτερη υπόθεση κατηγορούμενη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, είναι μια 34χρονη Καρπαθιά.
Η 34χρονη, που κατηγορείται για το φόνο του 30χρονου συντρόφου της, επαγγελματία οπλίτη, Αδάμ Βεσσάλα του Παναγιώτη, που γεννήθηκε στο Γαλατά Τροιζηνίας και υπηρετούσε στο 95 ΤΕ Καρπάθου, είχε αφεθεί ελεύθερη με τους περιοριστικούς όρους της αυτοπρόσωπης εμφάνισής της εντός του πρώτου πενθημέρου εκάστου μηνός στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας της και της απαγόρευσης εξόδου της από τη χώρα.
Το ιστορικό της υπόθεσης, φέρεται να έχει συνοπτικά, ως εξής:
Την 20η Φεβρουαρίου 2014 και περί ώρα 23.45′ το Κέντρο Υγείας Καρπάθου ενημερώθηκε για τον θάνατο ανδρός σε διαμέρισμα στο Νιοχώρι Πηγαδιών Καρπάθου.  Στο διαμέρισμα συμβιούσαν n πρώτη κατηγορούμενη και ο σύντροφός της. Από την έρευνα προέκυψε ότι το θύμα και η πρώτη κατηγορούμενη διατηρούσαν μια σχέση παθολογικής αγάπης. Στη σχέση τους υπήρχαν ωστόσο συχνά έντονοι διαπληκτισμοί και χειροδικίες.
Την επίμαχη ημέρα είχαν επισκεφθεί την οικία της μητέρας της για να εορτάσουν το έθιμο της «Τσικνοπέμπτης».
Εκεί βρισκόταν και ο εξάδελφος της πρώτης κατηγορούμενης, με τον οποίο ο σύντροφός της δεν είχε καλές σχέσεις.
Ο εξάδελφός της είχε καταναλώσει αλκοόλ και η πρώτη κατηγορούμενη τον ακολούθησε με το δίκυκλό της στο σπίτι του, γεγονός που εξόργισε τον σύντροφό της. Όταν επέστρεψε στο σπίτι της μητέρας της, ο Βεσσάλας αποχώρησε θυμωμένος περί ώραν 22.00 για την οικία του, ενώ η πρώτη κατηγορούμενη μετέβη εκεί λίγη ώρα αργότερα.
Με την επιστροφή τους ξέσπασε μεταξύ τους καβγάς. Η πρώτη κατηγορούμενη προσπάθησε να βρει καταφύγιο στο υπνοδωμάτιο.
Ο Βεσσάλας φέρεται να της επιτέθηκε και να της έσκισε το παντελόνι που φορούσε. Εκείνη φέρεται να απεγκλωβίστηκε και να μετέβη στην κουζίνα. Εκεί της αποδίδεται ότι έπιασε ένα μωβ γυάλινο ποτήρι, ότι το έσπασε πάνω στον πάγκο της κουζίνας, ότι το έπιασε από τον πάτο και ότι το κάρφωσε βίαια στο στήθος του Βεσσάλα, ο οποίος εκείνη τη στιγμή στεκόταν πίσω της.
Τον έπληξε στη δεξιά πλευρά της μεσότητας της στερνικής χώρας, προκαλώντας του θλαστικό-ρηκτικό τραύμα.
Ο θάνατός του επήλθε συνεπεία τραυματικής ρήξης της δεξιάς έσω μαστικής αρτηρίας.
Το θύμα άρχισε να κρατάει το στήθος του φωνάζοντας «πονάω, υποφέρω» και εν συνεχεία, κατευθύνθηκε προς  το υπνοδωμάτιο, κάθισε στο πάτωμα, δίπλα στο κρεβάτι, όπου λίγο αργότερα κατέληξε από ακατάσχετη αιμορραγία.
Η πρώτη κατηγορούμενη, φέρεται, προσπαθώντας να εξαφανίσει τα ίχνη της πράξης της, αντί για το ΕΚΑΒ, να κάλεσε αρχικά στο τηλέφωνο την μητέρα της, ενώ ταυτόχρονα άρχισε να τακτοποιεί τον τόπο του εγκλήματος αποκρύπτοντας ό,τι μπορούσε.
Μετά από έκκλησή της για βοήθεια μετέβη στον τόπο του εγκλήματος και ο τρίτος, κουμπάρος της μητέρας, ο οποίος φέρεται να τις βοήθησε να ανεβάσουν το πτώμα στο κρεβάτι.
Οι δύο πρώτες, φέρονται να αλλοίωσαν τον τόπο του εγκλήματος, καθαρίζοντας το σπίτι.
Ο τρίτος κατηγορούμενος φέρεται να τις παρότρυνε να καλέσουν το Κέντρο Υγείας Καρπάθου και στη συνέχεια, να μάζεψε τα σκουπίδια από τον κάδο της κουζίνας για να τα πετάξει στον κάδο απορριμμάτων εκτός του σπιτιού.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης της πρώτης κατηγορούμενης παρίστανται οι κ.κ. Στ. Αλεξανδρής και Κ. Διακονής και ως συνήγοροι πολιτικής αγωγής οι δικηγόροι κ.κ. Ευαγγελία Κωστοπούλου, Αναστάσιος Ν. Γιαλούρης και Αικατερίνη Βολονάκη. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..