Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Διεθνής θόρυβος για την υπόθεση Μελισσανίδη - Aegean

Θέμα στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης έχει γίνει η δύσκολη θέση στην οποίοα έχει περιέλθει η Aegean Μarine Petroleum και ο Δημήτρης Μελισσανίδης με φόντο τον έλεγχο
που διεξάγεται από τις αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ για την εν γένει δραστηριότητα της εταιρείας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ενδεικτικό παράδειγμα η έγκυρη βρετανική ιστοσελίδα «Inside World Football», η οποία ασχολείται με ζητήματα που αφορούν το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι και έχει ως πρώτο θέμα τις εν λόγω εξελίξεις.

Μεταξύ άλλων, στο εκτενές δημοσίευμα που φιλοξενεί για την υπόθεση, τονίζεται ότι το αφεντικό της ΑΕΚ εμφάνισε 200 εκατομμύρια δολάρια που δεν υπήρχαν για να ανεβάσει τη μετοχή του, κάτι το οποίο αποτελεί πολύ σοβαρό κακούργημα στην Αμερική και επισείει φυλάκισης εάν και εφόσον η έρευνα αποδείξει την ύπαρξη αδικήματος.

Μάλιστα, γίνεται λόγος για ανεξέλεγκτες καταστάσεις που δημιουργούνται στο ελληνικό ποδόσφαιρο λόγω της αδυναμίας της FIFA και της UEFA να επιβάλει καθεστώς διαφάνειας, με την περίπτωση Μελισσανίδη να καταδεικνύεται από τον Pau Nickholson που έγραψε το άρθρο, ως το απόλυτο σχετικό παράδειγμα.

Στην συνέχεια, προχωρά σε συγκεκριμένες αναφορές για υποθέσεις που έχουν δει στο παρελθόν το φως της δημοσιότητας, όπως η εμπλοκή του Δημήτρη Μελισσανίδη σε γεγονότα που σημάδεψαν αρνητικά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τέλος, ο δημοσιογράφος μιλά για το «παράδοξο» της συμμετοχής του επιχειρηματία στην του ΟΠΑΠ, από την ώρα που πέρα των προαναφερθέντων, έχει ενεργό συμμετοχή στην διοίκηση της ΑΕΚ «H UEFA ΚΑΙ Η FIFA έχουν αποτύχει να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η οποία έχει φτάσει στο απροχώρητο, ακόμα και για τα ελληνικά δεδομένα. Φτάνοντας σε μια κατάσταση στην οποία φαίνονται ότι δεν μπορούν ή δεν θέλουν, η ακεραιότητα του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα δέχθηκε ένα ακόμα πλήγμα, με την είδηση πως ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ, Μελισσανίδης ελέγχεται για λογιστική απάτη.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο που ταλαιπωρείται εδώ και καιρό από κατηγορίες για στημένα παιχνίδια, ταρακουνήθηκε στο τέλος της σεζόν όταν ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης μπήκε στον αγωνιστικό χώρο έχοντας όπλο, απειλώντας τον διαιτητή για αποφάσεις που πίστευε ότι δεν ήταν σωστές για την ομάδα του στο ματς με την ΑΕΚ.

Ο Σαββίδης τιμωρήθηκε με ποινή τριών χρόνων και από τον ΠΑΟΚ αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί (χωρίς σημασία). Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η τιμωρία είναι χωρίς καμιά σημασία και ότι εξακολουθεί να διοικεί τον σύλλογο.

Τα θέματα του Μελισσανίδη πάντως έχουν ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις για τον ίδιο, καθώς έχουν να κάνουν με διεθνείς έρευνες ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει ενημερωθεί για τις κατηγορίες περί λογιστικής απάτης και οι αρχές του χρηματιστηρίου όπως και το FBI ερευνούν την υπόθεση.

Οι καταγγελίες αφορούν την πώληση του μεριδίου του Μελισσανίδη στην Aegean Petroleum τον Αύγουστο του 2016 για 100 εκατομμύρια δολάρια. Πριν από την πώληση δηλώθηκε ότι υπήρχαν 200 εκατ. δολάρια απαιτήσεις, οι οποίες καταγράφηκαν στον ισολογισμό της Aegean από τέσσερις εταιρίες.

Το νυν διοικητικό συμβούλιο της Aegean τονίζει πως υπήρχαν περίπου 172 εκατ. δολάρια από τις 31 Δεκεμβρίου 2016 και 85 εκατ. δολάρια από τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 που οφείλονταν από τους τέσσερις αντισυμβαλλόμενους, αλλά δεν υπήρχε επιχείρηση που να μπορεί να λογοδοτεί για τα συγκεκριμένα ποσά και ότι είχαν κατασκευαστεί για να ανεβάσουν την αξία της εταιρίας και κατ’ επέκταση την αύξηση της αξίας των μετοχών του Μελισσανίδη.

Το σημερινό συμβούλιο ζήτησε να διαγραφούν 200 εκατομμύρια δολάρια κάτι που θα σημαίνει απώλεια 50% για τους μετόχους. Αν ο Μελισσανίδης κριθεί ένοχος για εξαπάτηση επενδυτών στις ΗΠΑ, τότε κινδυνεύει με φυλάκιση.

Σε ότι αφορά το ποδόσφαιρο, το 2016 ο Μελισσανίδης κατηγορήθηκε για χειραγώγηση αγώνων και πράξεις βίας εναντίον αξιωματούχων, οι οποίες κατέπεσαν στα δικαστήρια. Τώρα φαίνεται πως αυτό μπορεί να ήταν μια «καπνοδόχος» για να φτιάξει την φήμη του ως έντιμος ηθοποιός και ως προσωπικότητα υψηλής ακεραιότητας, για να καλύψει μια σειρά από αμφίβολες συμφωνίες ενώ πούλησε το μερίδιο του στην Aegean. Το ελληνικό ποδόσφαιρο φαίνεται πως ήταν ένα χρήσιμο όχημα σε αυτό το ζήτημα και το ελληνικό σύστημα δικαιοσύνης μπορεί να χειραγωγηθεί εύκολα.

Η UEFA και η FIFA έχουν επανειλημμένα αποτύχει να δράσουν στην Ελλάδα, αλλά οι προσπάθειες τους είναι επιπόλαιες, τους εξαπατά όπως και τις ελληνικές αρχές. Μια ματιά στην ιστορία του Μελισσανίδη δείχνει πως δεν ήταν ποτέ μακριά από διαμάχες και σε μια σεζόν μεγάλων προκαθορισμένων αγώνων και απειλητικής συμπεριφοράς από ενόπλους ιδιοκτήτες ομάδων, φαίνεται να έχει το προφίλ που φαίνεται σωστό, ακόμα και σε κύκλους της UEFA και της FIFA.

Ο Μελισσανίδης καταδικάστηκε πρώτη φορά για δωροδοκία επειδή πλήρωσε δύο παίκτες σε ερασιτεχνικό αγώνα ποδοσφαίρου το 1980, σύμφωνα με τα προφίλ του στην Wikipedia. Απίστευτα έγινε ιδιοκτήτης της εταιρίας στοιχημάτων ΟΠΑΠ μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη, το 2013, χωρίς να γίνει καμιά ερώτηση για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων.

Ο ΟΠΑΠ έγινε χορηγός της ΑΕΚ με 2,1 εκατ. ευρώ όπως και σε άλλους συλλόγους, οι οποίοι στην συνέχεια αποσύρθηκαν από τις συμβάσεις τους, κάνοντας παράπονα για αθέμιτο ανταγωνισμό λόγω της συμμετοχής του Μελισσανίδη στην ομάδα αλλά και στην εταιρία στοιχημάτων.

Αλλά ίσως η πιο σκοτεινή πλευρά του Μελισσανίδη και ο τρόπος με τον οποίο είναι έτοιμος να λειτουργήσει φαίνεται στην διαμάχη με τον Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο, τον Έλληνα δημοσιογράφο. Κάλεσε από τηλέφωνο της Aegean κι αφού επιβεβαίωσε ότι είναι ο Δημήτρης Μελισσανίδης, απείλησε επανειλημμένα την ζωή του Χαραλαμπόπουλου λέγοντας. «Θα μπορούσα να σε σκοτώσω χωρίς να σε προειδοποιήσω. Αλλά είμαι άνδρας και θα σας ανατινάξω στον ύπνο. Θα σκοτώσω εσένα, την γυναίκα σου, τα παιδιά σου και όσα έχεις.

Όταν ο Χαραλαμπόπουλος του είπε ότι θα ειδοποιήσει τις Αρχές του απάντησε. «Να πας να γαμηθείς κι εσύ και οι Αρχές. Δεν καταλαβαίνω τίποτα, είμαι ο Μελισσανίδης. Δεν θα μπορείς να κοιμηθείς. Δεν θα μπορείς να κυκλοφορήσεις, θα είμαι ο εφιάλτης σου. Ο φόβος μου θα σε στοιχειώνει. Θα έρθουν στο σπίτι σου και θα σε ανατινάξουν. Είμαι συνηθισμένος να μιλάω σε μεγάλους δημοσιογράφους. Σε ερεύνησα και θα σε σκίσω».

Είναι ξεκάθαρο πως η μπάλα είναι στο γήπεδο της UEFA και της FIFA για να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην Ελλάδα. Θα έχετε καλές αποδόσεις αναφορικά με το αν έχουν την πρόθεση να το κάνουν αυτό και στον ΟΠΑΠ».Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..