Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018

Δίωξη για κακουργήματα κατά των αδελφών Ψωμιάδη για έργα που πληρώθηκαν αλλά δεν εκτελέστηκαν

Ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Βορείου Ελλάδος, Αχιλλέας Ζήσης άσκησε ποινική δίωξη για απιστία και ψευδή βεβαίωση σε βάρος του πρώην Νομάρχη Παναγιώτη
Ψωμιάδη και του αδελφού του και πρώην Αντινομάρχη, Διονύση για έργα "φαντάσματα" επί των ημερών τους στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, από τα οποία επήλθε ζημία που αγγίζει το 1,2 εκατ. ευρώ.

Η ασκηθείσα ποινική δίωξη είναι σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Στη δίωξη περιλαμβάνεται και το αδίκημα της απλής συνέργειας στις πράξεις της απιστίας και της ψευδούς βεβαιώσεως που ασκήθηκε σε βάρος του πρώην γενικού γραμματέα της τότε Νομαρχίας, Δημήτρη Λευκόπουλου.

Η υπόθεση αφορά έργα πληροφορικής, στην πλειονότητά τους, κατά τη χρονική περίοδο 2007-2010, για την υλοποίηση των οποίων φαίνεται ότι προσλήφθηκαν 82 άτομα ως εποχικό προσωπικό. Ωστόσο, όπως προέκυψε από την έρευνα των αρμόδιων επιθεωητών, ενώ οι  εποχικοί υπάλληλοι πληρώθηκαν κανονικά, τα συγκεκριμένα έργα φαίνεται ότι ουδέποτε εκτελέστηκαν, παρά τα περί του αντιθέτου που φέρεται ότι βεβαίωσε η τότε Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

Κατά την έρευνα των επιθεωρητών ελέγχθηκαν οκτώ έργα, κάποια από τα οποία τιτλοφορούνται ως εξής: "Ταξινόμηση - καταγραφή προγραμμάτων δημόσιας Υγείας", "Ηλεκτρονική καταγραφή αθλητικών ενώσεων", "Καταγραφή αδειών αλιείας", "Αναδιοργάνωση - προστασία ιστοχώρου", "Ηλεκτρονική δικτύωση με ΜΜΕ". Όπως, μάλιστα, διαπιστώθηκε κάποιοι από τους υπαλλήλους παρείχαν σε άλλα πρόσωπα τις υπηρεσίες τους που ουδεμία σχέση είχαν με τη Νομαρχία.

Η ποινική δίωξη για τα έργα "φαντάσματα" ασκήθηκε την ώρα που επίκειται ο προσδιορισμός της δίκης για τα λεγόμενα "45άρια" της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, για τα οποία οι αδελφοί Ψωμιάδη παραπέμφθηκαν να δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.

Το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για τα "45άρια"  περιγράφει 456 έργα, προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ, το διάστημα 2005-2010, που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν προκειμένου να ανατεθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς, διαδικασία που, σύμφωνα με το Δικαστικό Συμβούλιο, προκάλεσε ζημιά ύψους 4 εκατ. ευρώ για το δημόσιο.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..