Σάββατο, 14 Ιουλίου 2018

Εικόνες σοκ: «Στρατιώτες» εκτελούν εν ψυχρώ γυναικόπαιδα στο Καμερούν

Σοκ προκαλεί ένα αποκρουστικό βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και φαίνεται να καταγράφει την εν ψυχρώ εκτέλεση γυναικόπαιδων από ενόπλους που φορούν
στολές των ενόπλων δυνάμεων του Καμερούν.

Ειδικοί της Διεθνούς Αμνηστίας που ερεύνησαν το συμβάν, κάνουν λόγο για «πολύ αξιόπιστες» ενδείξεις ότι οι δράστες ήταν όντως στρατιώτες του Καμερούν, αν και ο στρατός της χώρας το διαψεύδει κατηγορηματικά.

Στο διάρκειας τριών λεπτό βίντεο διακρίνεται μια ομάδα ανδρών με στρατιωτικές στολές μετά την κατάληψη, κατά πως φαίνεται, ενός χωριού που τελούσε υπό τον έλεγχο της Μπόκο Χοράμ. Οι «στρατιώτες» οδηγούν σ’ ένα χωράφι δύο γυναίκες και δύο παιδιά, που περιγράφουν ως μέλη της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης, την οποία αντιμάχονται οι δυνάμεις του Καμερούν από το 2014 στα βόρεια της χώρας.Μια από τις γυναίκες κρατά από το χέρι ένα παιδί ηλικίας γύρω στα έξι, ενώ η άλλη κουβαλά το νήπιό της στην πλάτη.

«Είστε Μπόκο Χαράμ και θα πεθάνετε», ακούγεται να λέει ένας από τους ενόπλους, χτυπώντας μια από τις γυναίκες στο πρόσωπο.

Οι «στρατιώτες» δένουν τα μάτια των γυναικών και του μεγαλύτερου παιδιού και τους υποχρεώνουν να καθίσουν στο έδαφος. Λίγο μετά κάνουν πίσω κι ανοίγουν πυρ εκτελώντας τα ανυπεράσπιστα θύματά τους.

Ο άνδρας που τράβηξε το βίντεο φαίνεται πως ανήκε στην ομάδα των φονιάδων. Το υπουργείο Πληροφοριών του Καμερούν έκανε λόγο για “fake news” με στόχο να αμαυρωθεί η φήμη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, αλλά οι ειδικοί της Διεθνούς Αμνηστίας επιμένουν ότι τόσο οι στολές όσο και τα όπλα των δραστών ανήκουν στον καμερουνέζικο στρατό, ενώ και η βλάστηση που διακρίνεται στις εικόνες απαντάται στο βόρειο Καμερούν, όπως λένε. Πιθανότατα το βίντεο να γυρίστηκε στην περιοχή Μάγιο Τσανάγκα, όπου υπάρχει στρατιωτική βάση.

Όσο κι είναι φρικτά τα εγκλήματα και οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τίποτε δεν δικαιολογεί αυτό που έκαναν κάποιοι άνδρες των δυνάμεων του Καμερούν, είπε η Σαμίρα Νταούντ, στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας στη Δυτική Αφρική. Και πρόσθεσε: «Ορισμένα μέλη της ομάδας είναι σαφώς αναγνωρίσιμα και δεν πρέπει να ξεφύγουν ατιμώρητα γι’ αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα».

Ο πρόεδρος του Καμερούν, Πωλ Μπίγια, διέταξε έρευνα για την εν ψυχρώ εκτέλεση των γυναικόπαιδων.Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..