Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2019

Τα αποτρόπαια εγκλήματα των Καναδών, Ιταλών και Βέλγων στη Σομαλία

Το 1991 ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στην Σομαλία. Ένοπλες ομάδες ανέτρεψαν την κυβέρνηση του Σιάντ Μπάρε και άρχισαν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την
εξουσία.
H ανθρωπιστική κρίση που ξέσπασε από την πείνα και την έλλειψη φαρμάκων ήταν τεράστια.

Το 1992 έφτασαν στη Σομαλία ειρηνευτικές στρατιωτικές δυνάμεις από την Αμερική με σκοπό να βοηθήσουν τους αμάχους. Καναδοί, Βέλγοι και Ιταλοί στρατιώτες στάλθηκαν για να ενισχύσουν την επιχείρηση.

Αυτό που ξεκίνησε όμως, ως ανθρωπιστική αποστολή, γρήγορα μετατράπηκε σε ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας.

Οι στρατιώτες επιδόθηκαν σε απάνθρωπες βιαιοπραγίες στον σομαλικό πληθυσμό.

Φωτογραφίες που βγήκαν στη δημοσιότητα αργότερα, έδειχναν Βέλγους στρατιώτες να βασανίζουν και να ψήνουν ένα μικρό παιδί πάνω σε αναμμένη φωτιά για να «μάθει να μην κλέβει», όπως έλεγαν.

Άλλες έδειχναν να ουρούν στο στόμα τους και άλλες να έχουν κλεισμένους Σομαλούς σε κλουβιά χωρίς νερό μέχρι να πεθάνουν. Ιταλοί τους έκαναν ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα. Τους κακοποιούσαν σεξουαλικά.

Μια από τις φωτογραφίες έδειχνε μια νεαρή Σομαλή να βιάζεται με μια φωτοβολίδα αλειμμένη με μαρμελάδα, ενώ οι στρατιώτες είχαν μαζευτεί γύρω της και παρακολουθούσαν το θέαμα. Καναδοί πόζαραν γελαστοί δίπλα σε ματωμένα πτώματα ανθρώπων που προηγουμένως είχαν βασανίσει μέχρι θανάτου. Πολλά παιδιά με δεμένα τα μάτια, αφήνονταν στον ήλιο μέχρι να πεθάνουν, ενώ τους κρεμούσαν από το λαιμό πινακίδες που έγραφαν τη λέξη «Κλέφτης».Οι «διεφθαρμένοι» Καναδοί

Παρόλο που στρατιώτες από διαφορετικές χώρες καταγράφηκαν να κάνουν εγκλήματα εκμεταλλευόμενοι το άσχημο κλίμα που επικρατούσε, αυτοί που συνδέθηκαν πιο πολύ με αυτές τις πράξεις ήταν οι Καναδοί. «Η εθνική ντροπή του Καναδά» αποκαλούνταν το στρατιωτικό σκάνδαλο που ξέσπασε.

Τον Δεκέμβριο του 1992 το καναδικό αεροπορικό σύνταγμα έφτασε στη Σομαλία. Πολλοί έλεγαν ότι η ειρηνευτική αποστολή δεν ταίριαζε με τις ικανότητες και την ιδεολογία του συγκεκριμένου συντάγματος.

Ο συνταγματάρχης Peter Kenward, ο τελευταίος διοικητής του καναδικού αερομεταφερόμενου συντάγματος, είχε πει ότι αποτελούνταν από μερικούς από τους πιο διεφθαρμένους του στρατεύματος.

O Kenward αντικαταστάθηκε από τον Carol Mathieu. Όταν κατέφθασαν στη Σομαλία, ο Mathieu είπε στους στρατιώτες ότι μπορούσαν να πυροβολήσουν τους Σομαλούς κλέφτες αν χρειαστεί.

Στις 4 Μαρτίου του 1993, δυο άοπλοι Σομαλοί πυροβολήθηκαν από Καναδούς στρατιώτες που είχαν στήσει ενέδρα για να πιάσουν εκείνους που έκλεβαν τη στρατιωτική βάση. Είχαν τοποθετήσει νερό και φαγητό σε ένα σημείο της βάσης, ώστε να είναι ορατό από τους Σομαλούς που θα περνούσαν στο δρόμο. Κάποια στιγμή πλησίασαν δύο Σομαλοί, ο Ahmed Arush και Abdi Hunde Bei Sabrie. Οι Καναδοί άνοιξαν πυρ. Ο Sabrie τραυματίστηκε και έπεσε στο έδαφος. Ο Arush προσπάθησε να γλιτώσει και άρχισε να τρέχει. Οι Καναδοί στρατιώτες έτρεξαν από πίσω του και συνέχισαν να τον πυροβολούν, μέχρι που τον πέτυχαν.

Το νεκρό του σώμα μεταφέρθηκε στο δεκανέα Petersen, ο οποίος έβγαλε φωτογραφία με το νεκρό σώμα του Σομαλού. Πολλοί υποστήριξαν ότι η φωτογραφία έδειχνε ότι αντιμετώπιζε το νεκρό σώμα του ως τρόπαιο.

Λίγες μέρες αργότερα, o 16χρονος Shidane Arone, ξυλοκοπείται και βασανίζεται μέχρι θανάτου από Καναδούς στρατιώτες. Ο 16χρονος κρυβόταν στις τουαλέτες μιας εγκαταλελειμμένης αμερικανικής βάσης, όταν τον βρήκαν Καναδοί στρατιώτες. Τον κατηγόρησαν ότι προσπαθούσε να τους κλέψει προμήθειες και τον έκλεισαν σε μια δεξαμενή που χρησιμοποιούνταν για τη φύλαξη πυρομαχικών. Τον έγδυσαν. Τον έκαψαν με τσιγάρα. Τον ξυλοκόπησαν με ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, όπως σκούπες, ρόπαλα και μεταλλικά αντικείμενα. Ο Arone μετά από πολλές ώρες κακοποίησης υπέκυψε στα τραύματά του.

Ανάμεσα στους στρατιώτες που συνελήφθησαν για το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα ήταν ο δεκανέας Clayton Matchee. Ο Matchee κρεμάστηκε στο κελί του στη Σομαλία. Όταν τον βρήκαν, ήταν ακόμη ζωντανός. Έπαθε όμως, εγκεφαλική βλάβη και τελικά δεν δικάστηκε.

Από τους εννιά στρατιώτες που έφτασαν στα δικαστήρια, καταδικάστηκαν οι τέσσερις. Την αυστηρότερη ποινή είχε ο στρατιώτης Elvin Kyle Brown, ο οποίος καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκισης.

Η τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας Kim Campbell είχε προσπαθήσει να καλύψει τις βιαιοπραγίες που είχαν βγει στη δημοσιότητα. Είχε χαρακτηρίσει τους ισχυρισμούς περί ρατσιστικής συμπεριφοράς των στρατιωτών ως «νεανική ανυπακοή».

Άλλοι πολιτικοί έλεγαν ότι μερικοί από τους στρατιώτες είχαν κάνει έναν εμβόλιο για την προστασία από την ελονοσία που βρισκόταν ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Υποστήριζαν ότι μπορούσε να προκαλέσει παράνοια, νευρώσεις και άλλες διανοητικές παρενέργειες. Έλεγαν εμμέσως ότι η συμπεριφορά τους επηρεάστηκε από το φάρμακο και πως εκεί έπρεπε να αποδοθούν οι ενέργειές τους.

Μετά από έρευνες, βρέθηκαν αρχεία που έδειχναν τις πράξεις των στρατιωτών. Οι καναδοί στρατιώτες αποσύρθηκαν από την «ειρηνευτική αποστολή». Πολλά από τα αρχεία είχαν αλλοιωθεί για να μην αποκαλυφθεί ποτέ τι ακριβώς είχε συμβεί στη Σομαλία.

Η συγκάλυψη των εγκλημάτων

Τα γεγονότα στη Σομαλία και οι πράξεις στρατιωτών από τον Καναδά, την Ιταλία και το Βέλγιο προσπάθησαν να συγκαλυφθούν. Κάποιοι επιχείρησαν να παρουσιάσουν τους Σομαλούς ως μυθομανείς και πως συνεργάζονταν μαζί τους για να βγάζουν χρήματα. «Δίναμε 10-20 δολάρια σε ένα Σομαλό και τον φωτογραφίζαμε με ένα πολυβόλο στον κρόταφο ή του τοποθετούσαμε ηλεκτρόδια στα γεννητικά όργανα. Ακόμη και εκείνος ο βιασμός με το πυροτέχνημα το αλειμμένο με μαρμελάδα «στημένος» ήταν: η κοπέλα εισέπραξε για τις υπηρεσίες της 300 δολάρια», είχαν αναφέρει Ιταλοί στρατιώτες.


«Όσο ήμασταν εκεί, οι Σομαλοί πάντα κάτι ζητούσαν, χρησιμοποιούσαν όλα τα δυνατά μέσα για να βγάζουν χρήματα» είχε αναφέρει ο Ιταλός συνταγματάρχης Φράνκο Καρλίνι. Οι Ιταλοί υποστήριζαν ότι πρόκειται για μια μεθοδευμένη προσπάθεια να υπονομευτεί η προσπάθειά τους να ενταχθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν μπορούν να δυσφημίσουν ένα στράτευμα ή μια χώρα», είχε αναφέρει ένας Βέλγος διοικητής.

Δείτε το βίντεο με την υπεράσπιση των Βέλγων στρατιωτών που είχαν ψήσει ένα μικρό παιδί από τη Σομαλία:

Ο δικηγόρος υποστήριξε ότι δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι οι στρατιώτες ήθελαν να βλάψουν το παιδί. «Θα μπορούσαν να παίζουν μαζί του χωρίς καμία βία. Η φωτογραφία δείχνει μόνο μια στιγμή, όχι όλη την κίνηση» ανέφερε στις κάμερες. Οι δυο άνδρες τελικά αθωώθηκαν από το στρατοδικείο, παρόλο που ο εισαγγελέας είχε ζητήσει φυλάκιση ενός μήνα και την πληρωμή προστίμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..